Valgdeltakelsen i lokalvalget er ifølge VG den laveste siden 2003. Landsgjennomsnittet ligger an til å havne rett under 60 %.

I kommunevalget for fire år stemte 58,2 prosent av de stemmeberettigete i Vestvågøy. Ved årets valg var valgdeltakelsen bare på 57,5 prosent.

Remi Solberg fra Ap og Jonny Finstad fra Høyre var enge om at valgdeltakelsen var skuffende lav.

-Det er helt klart skuffende, men dessverre ikke så overraskende. Det var et så viktig valg at valgdeltakelse helt klart burde ha ligget godt over 60 prosent, sier de to.

Ordfører Jonny Finstad sier kommunen har lagt opp så godt de ha kunnet for å få flest mulig med.

-Vi har gitt folk muligheten til å stemme ved institusjoner og har også hatt langåpent i forbindelse med forhåndsstemningen. Dessverre tror jeg den lave valgdeltakelsen skyldes at det ligger en politikerforakt ute blant folket. Det har vi et felles ansvar med å få bort, mener Finstad.

Vågan

Valgdeltakelsen i Vågan var nede på 53,5 prosent i årets kommunevalg.
Det er nesten fem prosent lavere enn valgdeltakelsen på 58,1 for fire år siden.

– Det er ikke bra, sier Eivind Holst (H).

Hans bekymring deles av Hugo Bjørnstad (Ap).

– Det er på grensen til deprimerende at så mange avstår fra å bruke stemmeretten, sier han.

For Bjørnstad hadde trodd det skulle være høyere deltakelse i år. Men det skulle altså vise seg å bli på 50-tallet.

– Hva er grunnen?

– Det blir rene spekulasjoner. Det kan være uttrykk for oppgitthet, det kan være uttrykk for at ting går av seg selv, eller det kan være uttrykk for at ting løser seg uansett. Man bør jo stille seg spørsmålet om hvorfor så få deltar når man har en så unik mulighet til å være med og påvirke, sier Bjørnstad.

Heller ikke Holst sitter med fasiten om hvorfor valgdeltakelsen er så dårlig. På spørsmål om hva man kan gjøre for å bedre den foreslår han blant annet å vurdere lengre åpningstid for stemmelokalene i forbindelse med valget.

– På stortingsvalget er det jo grei deltakelse. Så når man kan være med og påvirke på landsbasis, da stemmer man. Når man virkelig har mulighet til å påvirke lokalt, da stiller man ikke opp. Det er jo litt pussig, sier Eivind Holst.

Bjørnstad mener dette er noe som bør studeres nærmere.

– Det kunne kanskje vært verdt å forsket på det, sier han.