Blant velgerne er det dødt løp mellom ordførerkandidatene i Vestvågøy. På målingen som InFact utførte for Lofotposten i forrige uke, svarte 23,7 prosent av de vil ha Remi Solberg (Ap), mens 22,8 prosent ønsker at ordfører Jonny Finstad (H) fortsetter i fire nye år.

I målingen for september er velgerne spurt om hvem de foretrekker av samtlige ordførerkandidater. Bak Solberg og Finstad følger Anne Sand (Sp) som får støtte fra 13,6 prosent. 304 kvinner og menn over 18 år er spurt.

Videre følger:

Odd Eskil Andersen (Frp), 11,7 prosent.

Hilde Holand (KrF), 6,6

Ørjan Arntzen (SV), 6,0

Bjarne Benjaminsen (MDG), 5,1

Gry Åland (V), 1,9

Odd Vingmyr Nicolaisen (Rødt), 1,3

Per Hansen (De Kristne), 0,3.

 

Syv prosent har ikke gjort seg opp noen mening om kandidatene.

Jonny Finstad kommer best ut iblant de yngste velgerne, og velgere over 65 år. I aldersgruppen 18–29 år står SV sterkt. 16,9 prosent av de spurte ønsker Ørjan Arntzen som ordfører, like mange som har Finstad som sin favoritt. Også KrFs gjør det bra blant de yngste med en oppslutning på 15,4 prosent.

Odd Eskil Andersen har størst oppslutning blant kandidatene i aldersgruppen 30–44 år. 26,5 prosent svarer at de vil ha Frps ordførerkandidat. Blant de yngste kommer derimot Frp dårligst ut, med bare 4,6 prosent.

Anne Sand (Sp) er fornøyd med oppslutningen. Og at den siste ordførermålingen før valget omfatter alle kandidatene.

– Man har fått det inntrykk at det kun handler om to kandidater, Ap og Høyre. Men vi er flere, og det kan nok være interessant for velgerne å vite oppslutningen om samtlige, sier Sand som er fornøyd med egen oppslutning.

– Jeg må vel være fornøyd med å være den med tredje størst støtte.

Blant egne velgere får hun støtte fra 70 prosent. Nest flest foretrekker Remi Solberg.

– Det kan vel tolkes som at Sp-velgerne ønsker et skifte. Men vi skal forhandle med begge sider for å se hvor vi får gjennomslag for vår politikk. Vi har ikke bestemt oss for Ap eller Høyre, sier Sand.

Ordfører Jonny Finstad mener oppslutningen om han som ordfører bedre reflekterer oppslutningen om Høyre. I partimålingen fikk Høyre 17,3 prosent, mens Finstad får 22,8 prosent. Partimålingen er vektet mot stortingsvalget.

– Vi hadde 29 prosent ved siste kommunevalg. Jeg er fornøyd med ordførermålingen. Vi har utlignet forspranget Ap har hatt. Dette blir spennende.

Se ordførerkandidatene svare på tre kjappe spørsmål fra Lofotposten: Tre kjappe spørsmål til ordførerkandidatene

Hva skiller partiene?

Algoritmer kan ikke tenke, men de kan være morsomme likevel. Basert på partienes standpunkt i velgerhjelpen vår, har algoritmen tegnet opp en linje mellom de partiene som er mest enige med hverandre. Jo mer enige partiene er, jo tykkere tegnes linjen.

Dersom vi antar at spørsmålene i velgerhjelpen dekker politikkområdet i kommunen godt, så kan vi også anta at partiene med lenker mellom seg har best grunnlag for samarbeid. Hvis du ble nysgjerrig nå, så prøv velgerhjelpen vår. Vurder partianbefalingen du får til slutt med sunn skepsis og sørg for all del for at du bruker stemmeretten din mandag!

Les også: Ordføreren i Vågan mer populær enn partiet