16 år gammel ble Tora Dalheim dratt med inn i politikken av SV/SUs Vetle Seierstad.

– Vi snakket mye politikk da vi gikk sammen på Fygle-skola. Jeg meldte meg inn i Ap under skolevalgtorget i 2013. Det sa bare pang; fra da av var jeg med. Jeg ble helt hekta. Dette var rett for meg. Dette brenner jeg for, sier Tora Dalheim, i dag 18 år gammel og elev på Vest-Lofoten videregående skole på Leknes o g fersk representant for Vestvågøy Ap i kommunestyret. Dalheim sto som 27. representant på Aps valgliste. Hun endte på 7., og fast plass.

Les også: Tar tilbake sommerleir

Fanget av ideologien

Det var ikke lange politiske diskusjoner rundt middagsbordet under oppveksten, som gjorde det. Men et voksende og iboende samfunnsengasjement.

– Ingen andre i familien har vært politisk aktive, men det er klart, vi snakker om hendelser og ting som angår oss. Så fant jeg ut at jeg kan gjøre en forskjell. Når du innser det, blir du bitt av basillen, sier hun.

– Hvorfor Ap?

– Det var ideologien. Den er riktig, og jeg vil være med å jobbe for den, sier hun.

Hun har jobbet hardt og målrettet for en fast plass i kommunestyret.

– På nominasjonsmøtet ba jeg om å få stå langt ned. Jeg tenkte at det kom til å ta mye tid, og at jeg ikke var klar. Men jetter hvert kjente jeg at jeg hadde skikkelig lyst. Så i vår begynte jeg å sanke personstemmer, forteller hun ...

– Hehe, jeg måtte jo det.

Likevel, 18-åringen hadde ikke forventet å komme inn.

– Jeg fikk litt sjokk. Vi hadde håpet at enten jeg, Gro (Baadstrand Sandnes red.anm.) eller Simon (Hagvåg Johnsen red.anm.) kom inn. Men det var mange plasser opp for meg, og jeg hadde ikke forventet å nå opp. Dette viser hvor viktig personstemmene er, sier hun.

Dalheim lå syk hjemme da fintellingen var over etter valget den 14. september, og gratulasjonene begynte å strømme på.

– Mona (Fagerås, SV red.anm.) sendte meg et melding og sa «gratulerer». Jeg svarte hæ, og hun sa jeg var nummer syv. Jeg lå hjemme med feber og trodde det hele var en drøm. Men så kom mamma hjem med blomster, forteller hun.

Gleden sto da i taket.

– Jeg ble fantastisk glad. Hehe, jeg ble nesten feberfri.

Siden har gratulasjonene strømmet på. Og den nye kommunestyregruppa har begynt arbeidet.

– Vi har hatt vårt første gruppemøte. Det var kjempespennende og artig, sier hun.

Les også: – Karakterer skaper karakterpress

Skole og psykisk helse

Dalheim roser Ap for å ha tatt vel imot henne.

– Jeg er så glad for mottakelsen i Ap. Jeg var litt smånervøs for hvordan de skulle reagerer på at en 18-åring bare kom og brøyta seg fram. Men de har tatt meg så godt imot, sier hun.

Nå ser hun fram til det konstituerende kommunestyremøtet, tirsdag om en uke. Det er ikke bare hennes første som fast representant. Men virkelig hennes første kommunestyremøte.

– Jeg gleder meg veldig. Men for å si det rett ut; jeg er drittnervøs. Jeg har aldri vært i et kommunestyremøte før og aner ikke hvordan ting fungerer. Jeg er i en lærefase, sier hun.

Les også: Tut og kjør i rundkjøringa

Politikken er hun derimot mer sikker på.

– Hjertesakene mine er skole og psykisk helse. Det er noe som henger nøye sammen, og noe vi i Norge ikke er så flinke på. Noe må gjøres, sier Dalheim.

– Hva?

– Det er mye press på ungdomsskolen. Jeg har kjent på det selv: Flink pike-syndromet og psykisk helse. Det er omtrent tabu. Mange nettroll sier vi må skjerpe oss. Derfor er dette viktige tema som må tas mer på alvor. Ungdom må bli tatt mer på alvor, sier hun.