De fleste av partiene på Vestvågøy var representert under valgvaken på rådhuset og like etter at stemmelokalene var stengt var stemningen veldig gemyttlig.

-Nå er valgkampen over og vi kan bare vente på dommen, sa Arbeiderpartiets ordførerkandidat Remi Solberg og sittende ordfører Jonny Finstad fra Høyre. Begge to var skråsikre på at de ville vinne. Da resultatene før fintellingen forelå var det Solberg som kunne juble. Arbeiderpartiet fikk 32 prosent av stemmene og 11 mandater i kommunestyret som neste valgperiode skal bestå av 33 medlemmer.

-Åh, det var godt. Jeg er veldig fornøyd med 32 prosent og 11 mandater. Rett og slett veldig bra, sier Remi Solberg.

Jubler ikke

Selv om Ap gjorde det godt var det liten jubel å spore.

-Vi er kjempefornøyde og det at vi ikke jubler er i respekt for dem som ikke gjorde det så godt, sier Solberg.

Ved bordet til Senterpartiet var det derimot vill jubel da det ble klart at de fikk 16 prosent av stemmene og fem mandater.

-Oi, det var overraskende og kjempegledelig. Vi hadde håpet på fem mandater, men at vi skulle klare det er jo bare helt utrolig, sier Anne Sand som var listetopp på Sp-lista.

-Skuffet

Frp fikk 9,4 prosent og fikk tre mandater.

-Ikke overraskende, slo Magnus Ellingsen fast.

SV fikk 5,6 prosent og to mandater, mens KrF endte opp med 7,2 proset og to mandater. Det var veldig jevnt mellom Krf og Høyre om ett mandat og fintellingen var ikke over da Lofotposten gikk i trykken. Venstre fikk ett mandat.

-Vi er skuffet, vi hadde håpet på to, sier Gøran Rasmussen Åland. Høyre endte på 22 prosent og åtte mandater. Sittende ordfører Jonny Finstad tok nederlaget med fatning.

-Høyre har historisk sett gjort det nest beste kommunevalget i Vestvågøy og det bør vi være fornøyd med. Det er likevel skuffende at vi bare får syv mandater. Jeg var forberedt på dette, sier den sittende ordføreren som er klokkeklar når vi spør om det er realistisk at hanfår fortsette som ordfører.

-Nei, det er nok over. Ser vi på mandatfordelingen så er det urealistisk å tro at vi klarer å få et flertall. Vi skal ha et møte med flere partier i morgen, men min tid som ordfører er nok over, sier Finstad.

 

Solberg smilte

Remi Solberg smiler godt når vi spør om han er Vestvågøys nye ordfører.

-Vi skal forhandle først, men resultatet danner et godt grunnlag og utgangspunkt for oss når vi skal starte forhandlingene, sier en smilende Solberg.

-Ap, Sp og SV har flertall. Er det den nye posisjonen i Vestvågøy?

-Det kan jeg ikke svare på nå. Vi skal ha møte med mange partier og jeg vil ikke si noe om sannsynligheten for det ene eller andre før vi har et forhandlingsresultat, sier Solberg. Anne Sand i Senterpartiet vil heller ikke ut med om det er aktuelt med et samarbeid med Ap.

-Vi skal i møte med flere partier og jeg vil ikke ut med hva vi tenker før vi har et forhandlingsresultat klart, slår Anne Sand fast.

-Posisjoner er ikke så viktig for Sp. Det viktigste er at vi får gjennomført vår politikk, skyter leder Steinar Hansen inn.

Ørjan Arntzen i SV sier at de vil høre på hva Ap og høyre tenker, men utover vil han ikke kommentere eventuelt samarbeid. Fremskrittspartiets Magnus Ellingsen er også klar til å forhandle.

-Vi har avtalt et møte med Høyre på tirsdag. Så får vi se etter det, men vi er åpen for forhandlinger også med Ap, sier Ellingsen. Også KrF skal i møte med Høyre.

-Det eneste jeg kan si er at Frp står for langt fra våre verdier, sier Hilde Holand.

Miljøpartiet De Grønnes Bjarne Benjaminsen sier at de er på salgsiden og vil gjerne samarbeidet.

Les også:  Her er resultater for Vestvågøy (med stemmer fordelt på kretsene) 

Før valgvaken så Remi Solberg og Jonny Finstad slik på sjansene sine: 

Ordfører Jonny Finstad og Remi Solberg i (Ap) var klare på valgvaken på Vestvågøy.