Ihne (18) vil styrke skolehelsetjenesten: – Vi unge har så mye makt, uten at vi selv vet det

SKAL STEMME: 18 år gamle Ihne Lysvold fra Henningsvær skal stemme for første gang i år.

SKAL STEMME: 18 år gamle Ihne Lysvold fra Henningsvær skal stemme for første gang i år. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

18 år gamle Ihne Lysvold fra Henningsvær skal stemme for første gang i år.

DEL

– Det er viktig å stemme. Vi må påvirke samfunnet. Vi kvinner, og unge, har faktisk måttet kjempe for å få stemmerett, sier hun.

Uavhengig

Selv har hun ikke bestemt seg for hva hun vil stemme enda. Hun definerer seg selv som partipolitisk uavhengig.

– Å være partipolitisk uavhengig betyr at jeg er enig med forskjellige partier i forskjellige saker, men ikke helt enig med noen, forklarer hun.

Å være enig og uenig med så mange gjør det vanskelig å vite hva hun skal stemme.

– Jeg aner ikke hva jeg skal stemme, sier hun halvannen uke før valgdagen.

– Jeg må bare se på hvem jeg er mest enig med, og tenke på hva som er best for Vågan.

UAVHENGIG: Ihne Lysvold er partipolitisk uavhengig. På sekken har hun samlet buttons fra forskjellige lag og foreninger.

UAVHENGIG: Ihne Lysvold er partipolitisk uavhengig. På sekken har hun samlet buttons fra forskjellige lag og foreninger. Foto:

Kampsaker

De to siste årene har hun vært aktiv i Elevorganisasjonen, og i vår ble hun valgt inn i fylkesstyret. Skolepolitikk blir følgelig viktig for henne.

– Min hjertesak er psykisk helse, og det går også under skolepolitikk. Ungdommer er framtida, og har de det ikke bra på skolen så gjør de det heller ikke bra på skolen, forklarer hun.

Lysvold kjemper for å styrke skolehelsetjenesten.

– Du skal ikke bli møtt av ei stengt dør hos helsesykepleieren på skolen. Du skal få hjelp med det du sliter med, der og da. Det har vært mye fokus på å få flere helsesykepleiere inn, men vi burde videreutdanne de vi allerede har, mener 18-åringen.

Diskusjoner

Flere i gjengen hennes er politisk engasjerte, og hun vet at flere har tenkt å stemme ved valget i september. Det oppstår ofte diskusjoner om politikk i gjengen.

– Et øyeblikk snakker vi om hvem som er kjekkest, og i det neste diskuterer vi abortloven. Alle har meninger om ting og dersom noen tar opp et tema skal det ikke så mye til for at det blir en diskusjon, forteller Lysvold.

Samtidig tror hun det er mange unge som ikke er bevisste på at de er engasjert i politikk.

– Det er ikke alle som tenker på at alt er politikk, og om du påpeker at det de snakker om faktisk er politikk kan de bli overrasket. Det er ikke alle som leser partiprogrammene til alle partiene. Derfor er det bra at partiene nå er mer synlige på sosiale medier. Der kan man få et innblikk i politikken og så undersøke nærmere etterpå, sier Lysvold, og legger til:

– Det er vi unge som skal ta over landet og leve i framtida. Det nytter ikke at vi sitter i ro og klager på ting, når vi ikke kjemper for det. Vi unge har så mye makt, uten at vi selv vet det. Dersom vi står opp for det vi mener, uansett om det er miljø, helse eller skole, så vil det endre seg.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken