Gå til sidens hovedinnhold

Valgkamptema i evig reprise

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

"Gårsdagens aviser" er jo et begrep, og vi skal vedgå at gamle aviser har begrenset verdi, med mindre du skal egne line eller dekke til gulvet når du skal male.

Men noen ganger er det nyttig å bla tilbake, men da helst adskillig lenger tilbake enn de siste dagene.

For ser man på valgdekningen vi hadde i vår avis for femti år siden, så er det jammen meg mye likt. Og det er nesten komisk å se at begrepet "sentralisering" har vært med oss så lenge.

Skal vi tro vår egen avis var sentralisering sterkt medvirkende til at Senterpartiet gjorde det svært godt i 1971. Så godt at stortingsrepresentant og tidligere statsråd Håkon Kyllingmark (H) fra Svolvær ble bedt om å forklare valgresultatet.

-Det lyktes ikke å få til et egentlig lokalvalg, er kortversjonen av hans forklaring til Lofotposten den gang. Altså antydet han at det nasjonale fokuset på uønsket sentralisering tok luven av lokalpolitikken.

Dette høres egentlig litt kjent ut, gjør det ikke!

Nå er det et stortingsvalg som nå ligger noen dager fremfor oss, og det blir interessant å se hvor mye som er igjen av de tilløpene til bygdeopprør vi har sett. Et opprør som det er vanskelig å avgjøre om kommer fra bygda, eller fra de såkalte spinndoktorene til de store partiene. Altså de folkene som er leid inn og tidvis ansatt for å finne på ting og får oppmerksomhet.

For om vi har noe bygdeopprør her i Lofoten er høyst usikkert.

Kanskje har de noe som ligner bygdeopprør nede på Helgeland knyttet til fergepriser, men der nede, som her oppe, går næringslivet godt. Dessuten har det vært nærmest konkurranse i å redusere fergepriser, så lufta har vel til dels gått ut av ballongen.

Her har vi ikke hatt en slik samlende frustrasjon, og koronaen har dempet flyplassengasjementet..

Næringsmessig har Lofoten flere ben å stå på, og vi opplever befolkningsvekst.

Ser man sørover, på triangelet Mo i Rana - Mosjøen - Sandnessjøen, så er jo også det et vekstområde. Stadig bedre veier, og ikke minst etablering av en batterifabrikk som gir vekst og tilflytting.

Ser man på Hålogalandsregionen er det lite som minner om stillstand, og det er vel heller ingen som bor i Bodø- eller Fauskeområdet som tenker at "her skjer det ikke stort".

I likhet med vår lesere er vi i Lofotposten fryktelig spent på valget 2021. Som vi har skrevet tidligere er det ingen utpregede lofotsaker, og godtfolks stemmegiving vil nok være mye preget av nasjonale strømninger og miljø.

Det som gjør det ekstra spennende er at det også er høyst uklart hvem som er statsminister etter valget, og det er i hvert fall tre kandidater. Rett nok er det en av dem som nok vil oppleve dårligere odds hos bookmakerne, men helt ute er han slett ikke.


Kommentarer til denne saken