Vannverk i Lofoten kan få status som Norges beste drikkevann!

Det beste: Brettesnes Vannverk har allerede blitt kåret til Nord-Norges beste drikkevann. Nå kan de bli kåret Norges beste.

Det beste: Brettesnes Vannverk har allerede blitt kåret til Nord-Norges beste drikkevann. Nå kan de bli kåret Norges beste. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Brettesnes vannverk har allerede blitt kåret til Nord-Norges beste drikkevann. Tirsdag 5. mars kan de gå helt til topps i landet.

DEL

Det var i klassen overflatekilder Brettesnes vannverk stakk av med utmerkelsen i november i fjor. Nå kan de altså gå helt til topps når Norsk Vann og Norsk Kommunalteknisk forening (NKF) arrangerer finale på Norges Varemesse i Lillestrøm tirsdag.

128 deltakende vannverk fra hele 40 kommuner har deltatt i konkurransen. Nå står man igjen med 18 finalister, hvor ni konkurrerer i klassen grunnvannskilder, og den andre halvparten i klassen overflatekilder.

– Det er gøy. Det blir nok hard konkurranse vil jeg tro. Vi får se hvordan vi klarer å hevde oss, sier Stig Rune Dybwik i Vågan kommune.

Alle vannverk må levere til mer enn 300 innbyggere og være godkjent av det lokale mattilsynet for å delta i konkurransen.

– Konkurransen vil ha en fagjury bestående av fire jurymedlemmer som smaker seg frem til vinnerne. Dette gjøres gjennom blindtesting. Konkurransen fokuserer på lukt og smak for å gjøre forbrukerne oppmerksomme på de gode kvaliteter som kranvann har, og hvilke forventninger man skal ha til godt drikkevann, forteller mediekoordinator ved Vann- og avløpskonferansen, Kjell M. Jacobsen.

Det er litt logistikk involvert når kommunen skal frakte ferskest mulig vann ned til konkurransen på Lillestrøm tirsdag.

– Det blir hentet med båt på Brettesnes og levert på Skrova, før det blir fraktet videre til Svolvær lufthavn. Det blir pakket ned i isopor slik at det holdes kaldt og friskt helt til konkurransen. Vi krysser fingrene og håper det går bra, sier Dybwik.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken