I helgen arrangerte Norsk Gardsost NM i Ost 2019.

I to kategorier var Lofoten Gårdysteri representert. Det endte med både gull og sølv. Gullet gikk til modnet Nordlandsost, mens ung Steinfjording stakk av med sølvmedaljen.

- Det var kjempestas. Det er utrolig gøy, og det betyr at vi har gjort en god jobb. Nå skal vi bare fortsette, sier Marielle de Roos i Lofoten Gårdsysteri.

- Vet at vi har god ost

Noen forhåpninger om et godt resultat, hadde Lofoten Gårdsysteri på forhånd.

- Når man er med i en konkurranse, så er man jo med for å vinne. Det har dog vært hektisk, så vi har ikke hatt det så mye i tankene. Vi vet jo at vi har godt ost, men det er utrolig mange gode oster som blir produsert rundt omkring i landet. Så er vi som en stor familie, og er veldig glad når vi kan treffes på tilsetninger som dette. Vi er glade for hverandre, og gjør hverandre gode. Vi heier mest på hverandre, og det vi får til i Norge. Men, så klart, det er veldig gøy at det er vi som vinner, sier de Roos.

Både Nordlandsosten og Steinfjordingen har Lofoten Gårdsysteri produsert siden oppstarten i 2000.

- Det er ost som vi kan. Vi tror også at vi har forbedret den mye siden den gang, og har jobbet med kvaliteten. Nå har vi fått den akkurat som vi vil ha den. Den er en god belønning at vi nå vinner, og det er så kjempeartig, sier de Roos.

Takker de som har bidratt

Osten ble bedømt utifra en helhetsvurdering, hvor lukt, smak og konsistens ble vurdert.

de Roos benytter samtidig muligheten til å takke de som har vært med på å lage ost av en slik kvalitet.

- Vi må rette en takk til alle som har vært på gården, og som har jobbet hos oss i sommer. Det er ikke bare det å kunne yste, men også om ha kvalitet i de andre arbeidet, og gode rutiner i fjøset. Vi er veldig takknemlig for alle som har hjulpet til med å produsere et godt produkt. Så vi er veldig stolte på alle som har bidratt sine vegne, sier de Roos og fortsetter.

- Så er det viktig for oss at dyrene har det godt, slik at vi kan produsere et kvalitetsprodukt. Det handler ikke om at geitene skal produsere mest mulig, men at de får optimale forhold til å gjøre det, sier de Roos.

Sølv til Aalan Gård

Lofoten Gårdsysteri var ikke de eneste lokale som stakk av med medalje under NM i Ost.

Aalan Gård tok sølv for sin geitgomme, i klassen kokte produkter.

- Det synes vi er morsomt! Gomme er et gammelt norsk tradisjonsprodukt, og oppskriften vår er fra Borgfjorden. Vi er kjempefornøyd med å ha fått sølv, forteller Gøran Rasmussen-Åland fra Aalan Gård - som vil være på matfestivalen resten av helgen, sammen med Norsk Gardsost.