Politidirektoratets beslutning ble presentert i en pressemelding fredag.

– Det er ikke gitt et fast antall mennesker som avgjør hva som er «et større arrangement», forteller Per Erik Hagen, leder for Politiet i Lofoten og Vesterålen.

– Det er en nasjonal vurdering som ligger til grunn, som sier at politiet skal være bevæpnet. Når det er sagt så kan det være lokale variasjoner, sier han.

Han vil ikke gå i detalj på hva politiet kommer til å gjøre på 17. mai.

– Folk vil kunne se at politiet som er på jobb 17. mai er bevæpnet, og muligens andre sikkerhetstiltak.

Hagen understreker at 17. mai er en folkefest og tror ikke folk vil merke stor endring fra fjorårets feiring.

Ingen konkrete trusler

– Det foreligger ingen konkrete trusler mot 17. mai. Politiet har lang erfaring med å ivareta sikkerheten rundt store arrangementer, og har iverksatt de tiltak vi mener er nødvendige for at nasjonaldagen kan gjennomføres på en trygg og god måte, skriver politidirektoratet i pressemeldingen.

Videre skriver de at politiet samarbeider på vanlig måte med både arrangører og kommunene om sikkerheten rundt 17. mai. Det vil være noen tiltak som er synlige for publikum, men en stor del av jobben handler om forebygging i forkant av arrangementene.

– Vi som jobber i politiet skal gjøre vårt for at 17. mai blir et flott arrangement, og oppfordrer alle til å feire nasjonaldagen slik de pleier, sier politidirektør Benedicte Bjørnland i pressemeldingen.