I forrige uke delte Dyrebeskyttelsen Norge Lofoten og Vesterålen et innlegg om hvor viktig det er at alle katteeiere kasterer dyrene sine. For ei tid tilbake fikk de tips om en løskatt i Jektveien i Svolvær. Tipseren fikk fanget katten og leverte den inn hos Dyrebeskyttelsen, som igjen tok den med til veterinæren.

– Det første kvarteret inn i undersøkelsen var vi veldig positive. Øynene var ikke verre enn at de trengte noen dråper, og tennene var stygge og knekt, men det kunne også fikses, sier Veronica Holand i Dyrebeskyttelsen Norge Lofoten og Vesterålen.

Ble avlivet

Katten hadde imidlertid også massevis av stramme floker i pelsen, samt vanvittige mengder med øremidd. Ifølge Holand hadde katten det tydelig vondt og det var også god grunn til å dro at den var omtrentlig døv.

– Veterinæren prøvde å gjøre rent, men etter hvert som midden ble gravd ut så vi at han hadde store byller inne i ørene, forklarer Holand.

Da de oppdaget byllene forsvant også optimismen. Holand forklarer at de ikke nødvendigvis redder liv for enhver pris. De må også ta stilling til om dyrene kan få et godt liv etter å ha vært innom hos dem. I tillegg til at katten som forrige uke ble levert hos Dyrebeskyttelsen var veldig syk, var den også veldig redd. Ifølge Holand kan dette tyde på at katten var født ute.

– Han hadde masse stavbakterier i ørene. Dette må behandles med antibiotika og steroider til samme tidspunkt hver eneste dag. Det hadde rett og slett ikke vært mulig med tanke på hvor redd han var. Derfor valgte vi å avlive ham, så han slapp å våkne fra narkosen igjen, sier Holand, og legger til at det var bakterieinfeksjonen som var utslagsgivende for avlivningen.

– Kastrer kattene

Ifølge Holand er denne historien et eksempel på hvordan det kan gå når eiere ikke kastrerer kattene sine. Selv om denne katten mest sannsynlig var født ute, peker hun på at alle katter i Norge stammer fra en katt som noen har eid en gang.

Alle hjemløse katter eksisterer dermed fordi noen ikke har tatt vare på dyret sitt. Ifølge Holand er det svært sjeldent at Dyrebeskyttelsen får inn katter som er kastrert.

– Oppfordringen vår er derfor at alle kastrerer kattene sine, samt setter chip i nakken på dem, sier Holand, og legger til at risikoen for virussykdommen FIV minkes ved kastrering.

Tall NRK har hentet inn fra hele Norge, viser at det har kommet inn minst 179 flere katter i årets fem første måneder, sammenlignet med i fjor. Holand ser også ei økning av løskatter i Lofoten og Vesterålen.

– Heldigvis har vi fått gjort en del de siste fire-fem årene. Kolonien i Burekka i Stamsund er borte, og i strekningen mellom Flakstad og Å er det blitt betraktelig bedre. Flotte folk har virkelig jobbet på, og fått bukt med nesten alt, sier Holand, og legger til at Værøy og Røst står for tur.

Mange forlater

I disse dager står sommeren og fellesferien for tur. Det betyr ifølge Holand ei tid hvor mange velger å reise fra kattene sine.

– Når det har gått lang nok tid og katten ikke får komme inn fordi eierne ikke er hjemme, prøver den å finne mat og husly andre plasser. Da kommer den aldri hjem igjen, forklarer Holand, og legger til;

– I tillegg er det massevis av katteeiere som velger å få kattunger, og som ikke blir kvitt dem.

Dyrebeskyttelsen får da telefoner med spørsmål om de kan overta dem, noe de ikke kan. Kontrameldingen da er at katteeieren blir nødt til å avlive kattungene.

– Kommer man til veterinæren med friske katter, får man som regel beskjed om at de ikke kan avlives. Igjen er det viktig at kattene kastreres, poengterer Holand.

I begynnelsen av juni skrev Dyrebeskyttelsen Norge Lofoten og Vesterålen på sine Facebook-sider at de har inntaksstopp, og at de har akutt behov for flere fosterhjem.