Gå til sidens hovedinnhold

– Legg om kjørestilen!

Artikkelen er over 5 år gammel

Stopplengden er en helt annen på vinterføre enn på bare veier, advarer skadeleder.

Metrologisk institutt har send ut OBS-varsel, og det advares mot vanskelige føreforhold i utsatte strøk og i fjellene.

Vinterveier

Det vil komme mye nedbør, og store deler kommer som snø. De kommende dagene bør bilister være oppmerksom på veier som er dekket av is og snø.

– Legg om kjørestilen og vask dekkene slik at du får fjernet asfalt fra gummien. Husk at stopplengden er en helt annen på vinterføre enn på bare veier, sier skadeleder Ketil Voll i DNB Forsikring.

Påkjøring bakfra

Når det er snø eller is på veien, må også kjøremønsteret justeres. Kjører du i 50 km/t på tørr asfalt, er stopplengden under 30 meter. På vinterveier med mye snø eller glatt is kan bremselengden mangedobles, ifølge skadelederen.

– Basert på det store snøfallet i mars i fjor, var det over 2,5 ganger så mange bilskader enn snittet for måneden. Mange av skadene med denne værtypen skyldes at sjåførene ikke tilpasser farten etter forholdene. De fleste kollisjonene er påkjøring bakfra, forteller Voll.

 

Underverker

Når det kommer et såpass ekstremt snøfall etter en snøfattig vinter, frykter Voll at det kan forårsake mange kollisjoner.

– Vinterdekk som har kjørt lenge på bar asfalt, blir dekket av asfalt og mister mye av gripeevnen, men en kjapp vask med avfettingsmiddel eller vaskemiddel du selv har i hjemmet , gjør underverker, sier han.

Kommentarer til denne saken