Selv om Lofoten og Vesterålen er den delen av landet lynnedslag statistisk gjør minst skade, kan lynet også slå til i dette området. For fire år siden slo lynet ned i et bosameie i Svolvær og skadet elektronikken i heisen. Reparasjonen kostet nær på 80.000 kroner. Flere av beboerne fikk den gang også skade på tv-apparat og utstyr til nett-tv.

Sensommeren er høysesong for lyn og torden, og i et normalår har vi over 100.000 sky-til-bakke-lyn i Norge. I 2015 ble det meldt inn 7.000 skader etter lynnedslag, med erstatningsutbetalinger på 230 millioner kroner, ifølge statistikk fra Finans Norge.

Alle typer skader forårsaket av lynnedslag dekkes av forsikringen, men kanskje verre er det at både data, bilder og annet som ligger på PC-en kan forsvinne, og mat i fryser og kjøleskap ødelegges. Særlig elektronisk utstyr som PC, TV og radio er utsatte.

– Selv om forsikringen dekker de fysiske skadene, må du ut med en egenandel. Likevel, verst er det nok om personlige minner som bilder og annet som er lagret på PC-en forsvinner. Og har man mye mat i fryseren vil denne gå tapt ved strømbrudd, sier administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Jan Røsholm.

Det indre Østlandet har høyest tetthet av lyn, mens i Lofoten og Vesterålen tordner det minst. Østlandskommunene Lørenskog, Nes og Sør-Odal har i gjennomsnitt flest lyn per kvadratkilometer, ifølge lynregistreringene som utarbeides av Statnett og Meteorologisk institutt.

Lynet trenger ikke å slå ned i huset eller leiligheten for å gjøre skade. Det kan slå i bakken flere kilometer unna og likevel slå ut elektronikken din. 

 

Her er Stiftelsen Elektronikkbransjens tips til hvordan du unngår skader i tordenværet:

  • Trekk ut støpselet til alt utstyr som ikke må være tilkoblet strømnettet når du reiser bort. Husk også å trekke ut nettverkskabelen til PC-en og antenneledningen til utstyr som er tilknyttet antenneanlegg.
  • Følg med på værmeldingen, ta forholdsregler om det er meldt tordenvær.
  • Det er såkalte overspenninger som forårsaker mange skader på elektriske apparater. I tordenvær blir luften ladet med elektrisitet, og denne forsøker å finne veier til jord – gjerne via strømkabler. Det gir overspenninger som både kan slå ut forbrukerelektronikken din umiddelbart, eller forårsake skader som først blir synlige etter noe tid. Du kan sikre deg mot overspenninger ved å montere overspenningsvern i sikringsskapet. Velg et FG-godkjent vern beregnet for norske forhold.
  • Det finnes også enklere «gjør det selv»-løsninger, for bruk til TV, rutere og liknende som plugges rett til enheten du ønsker å beskytte. 

Røsholm gjør også oppmerksom på mulig brannfare i etterkant av et kraftig tordenvær.

– Ved lynnedslag kan strømnettet i huset eller leiligheten få varige skader, og kan i verste fall forårsake brann på et senere tidspunkt, sier han.