(SIDE2): Nordmenn spiser dobbelt så mye salt som anbefalt, og 70-80 prosent av saltet vi spiser kommer fra helt vanlig ferdigmat som brød, kjøttprodukter, ost og andre typer pålegg vi har på skiva kanskje hver dag.

–  Reduser mengde og hyppighet

– For mange er det brød og pålegg som bidrar mest, sier ernæringsfaglig rådgiver med master i samfunnsernæring, Maren Kvalvåg i Somebody, til Side2.

Grunnen er at vi nordmenn spiser mye brød med pålegg. Og enkelte pålegg er også ekstremt salte.

Barn skal ha i seg mindre salt enn oss voksne og fort kan det bli for mye salt. Særlig dersom barnet har et favorittpålegg som i tillegg inneholder mye salt.

– Det anbefales at barn under 2 år maksimalt får i seg 0,5 gram salt per megajoule per dag, noe som tilsvarer 2,2 gram salt. Dette for å unngå at barn venner seg til et kosthold med et høyt saltinnhold, sier divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet, Linda Granlund til Side2.

Fra 2 år og opp til 9 år bør saltinntaket begrenses til ca. 3-4 gram per.dag.

– Velg nøkkelhull

Mange av påleggene på listen under er sunne og flotte påleggsalternativer selv om de inneholder mye salt, men pass på å variere pålegg på skiva så det ikke kun blir salte varianter.

– Husk at brødet man velger har veldig mye å si for totalinntaket! Både leverpostei og fiskepålegg har alternativer med Nøkkelhullet - disse kan det nok være lurt å velge for barna, sier Granlund til Side2.

Se hvordan dine favoritter kommer ut på saltinnhold:

Mills Ekstra røkt kaviar: 6,5 gram salt

Mills original kaviar: 5,5 gram

Kavli kaviar 60 prosent torskerogn: 6 gram

Mills Polarkaviar: 4,3 gram

Stabburet Hakket makrellfilet i tomatsaus (tube): 1,7 gram

Stabbur-Makrell Filet i tomatsaus 170 g: 1,0 gram (Med nøkkelhull)

Gilde go´ og mager salami: 6,3 gram

Grilstad jubelsalami: 5 gram

Grilstad trønderfår: 5 gram

Gilde siliana salami: 5,5 gram

Coop salami: 5 gram

X-tra Dansk salami: 5,7 gram

Gilde go´ og mager fersk leverpostei: 1,5 gram

Go' og mager Leverpostei ovnsbakt Gilde (Med nøkkelhull): 1,8 gram

Gilde ekte ovnsbakt leverpostei med bacon: 2,0 gram

Mills ovnsbakt leverpostei med bacon: 2,3 gram

Stabburet leverpostei: 1,6 gram

Finsbråten Gullpostei: 1,8 gram

Stabburet leverpostei originalen: 1,6 gram

Jippi Leverpostei: 1,1 gram (Med nøkkelhull)

Stabburets kyllingpostei: 1,5 gram

Kavli Gulost/Hvitost på tube: 2,6 gram

Tine Norvegia, original skivet: 1,2 gram

Jippi Leverpostei: 1,1 gram (Med nøkkelhull)

Stabburets kyllingpostei: 1,5 gram

Kavli Gulost/Hvitost på tube: 2,6 gram

Tine Norvegia, original skivet: 1,2 gram

Gilde kokt skinke: 2, 0 gram

Prior kyllingfilet i tykke skiver: 1,7 gram

Nordfjord kokt skinke: 1,8 gram

Gilde servelat: 1,6 gram

Gilde Hamburgerrygg: 2,4 gram

Jacobs Provenceskinke: 1,5 gram

Gilde Servelat uten melk: 1,7 gram

Tine smøremyk fløtemysost: 0,7 gram

Tine Millom Brunost: 0,8 gram

Barn spiser mye forskjellige på skiva, men vi her har vi tatt for oss typiske barnefavoritter som leverpostei, makrell i tomat, gulost, brunost, salami, skinke og kaviar.

Vi påpeker at mange av påleggene som inneholder en del salt, er sunne og gode alternativer for barna, så det er ikke slik at man bør unngå  sunne og gode pålegg som kaviar eller leverpostei for eksempel. Men det kan være lurt å finne den med litt mindre salt dersom barnet ditt spiser mye av akkurat dette pålegget.

 

Kaviar med mindre salt: I disse kaviartypene er det mindre salt. Polarkaviar og Mildrøkt kaviar har et saltinnhold på 4,3 gram mens Kaviarmix inneholder 4,1 gram salt. Sammenlignet med Kavli 60 prosent torskerogn med sine 6 gram salt.Men den inneholder til gjengjeld også mer torskerogn.

Se etter dette tallet

I denne oversikten er det kaviar og salami som ikke overraskende er de salteste variantene. Men det varierer også mye mellom hvert produkt. Jippi leverpostei er et godt valg av leverpostei, det samme er polarkaviar fra Mills.

 

– Grensen for «mye» salt i en matvare er 1.25 gram eller mer per 100 gram vare, og det er mange pålegg og brød som kommer over denne grensen. Som for eksempel utvalgte guloster, kaviar, kjøttpålegg og leverpostei, sier Kvalvåg.

Den ernæringsfaglige rådgiveren mener det først og fremst er viktig å være bevisst de matvarene du bruker i det daglige kostholdet.

Ha tallet 1.25 gram i hodet når du sjekker næringsdeklarasjonen, og selv om en matvare har mye salt er det ikke sånn at du må unngå den. Det hjelper å redusere på mengde og hyppighet du spiser den.

Her er det mest salt

Ifølge Helsedirektoratet så er de matvaregruppene som bidrar med mest salt bearbeidede kjøttprodukter (de står for 29 prosent av saltinntaket vårt) mens brød- og kornvarer står for 22 prosent.

– Det er mye å hente på å velge kjøttpålegg med mindre saltinnhold, som ren skinke i stedet for salami. Man bør også velge farseprodukter uten tilsatt salt, sier divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet, Linda Granlund til Side2.

Hun forklarer at andre kilder til salt er spisefett, fiskeprodukter, ost og enkelte typer kjøttpålegg, samt varer som kaker, snacks og sjokolade.

Spekemat har også et svært høyt saltinnhold og blandingskrydder som for eksempel tacokrydder kan inneholde opp til 20 prosent salt, sier hun.

Salt er på dagsorden internasjonalt for tiden, både i EU og Verdens Helseorganisasjon (WHO) og nylig ble det skjulte saltet satt på agendaen gjennom WASH (World action on salt). Det er en felles global innsats for å motivere både matvarebransjen til mindre salt i produktene og regjeringer i ulike land og til å lage strategier for saltreduksjon. Årets fokus var på det skjulte saltet.

Gode saltråd til foreldre

Varier pålegget

Både av hensyn til saltinnhold og fordi det er viktig at barna får flere ulike typer mat.

Unngå hyppig bruk av salte påleggstyper

Påleggstyper som saltpølser/salami og lignende bør varieres med påleggsalternativer som inneholder lite salt, som for eksempel kokt egg, frukt, bær og grønnsaker (Eksempler: Banan, tomat, agurk).

Tenk mengde

· En påleggsporsjon til en brødskive behøver ikke være på mer enn 10-15 gram – et godt prinsipp er brød med pålegg, ikke pålegg med brød.

Husk også at barn spiser eller bør spise mindre porsjoner enn voksne.

(Kilde: Helsedirektoratet)