Hver fjerde nordmann synes det er vanskeligst å kjøpe julegave til ektefelle/partner. 17 prosent svarer at det er vanskeligst å kjøpe gave til foreldre, mens 12 prosent synes gavekjøp til egne barn er verst, ifølge en ny YouGov-undersøkelse.

– En vellykket gave bekrefter relasjonen til mottakeren, mens en mislykket gave kan så tvil rundt relasjonen. Nære relasjoner betyr mer. Derfor står mer på spill når man kjøper gave til partneren, sier forsker Anita Borch ved SIFO, Statens institutt for forbruksforskning.

Tid og omtanke

Likevel er det mulig å komme unna med et bomkjøp til kjæresten.

– Noen tar på vei over en mislykket gave, andre bryr seg ikke. Dersom tanken bak gaven er god, eller giveren tydeligvis har brukt lang tid på gaven, dempes risikoen for at fiaskoen tas ille opp, sier Borch.

– Det er tydelig at mange sliter med dette. Presangideer til ektefelle og partner er blant det vi blir spurt desidert mest om. Det er kanskje ikke så vanskelig å forstå, for man vil jo at gavene til kvinnen eller mannen i sitt liv virkelig skal sitte som et skudd, sier administrerende direktør Atle Bakke i Elkjøp til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Unngå badevekt

For ni av ti nordmenn er det viktig at gaven faller i smak hos mottakeren, viser undersøkelsen.

– En gave som ikke treffer, kan avsløre at du ikke har sett partnerens behov. Hva som er en safe gave vil dermed variere fra mottaker til mottaker, understreker Borch.

Presangen bør stå i forhold til relasjonen du har til mottaker.

– Det spørs om hun blir glad for en badevekt under treet, sier Borch.

Utsetter gavekjøp

Halvparten venter til den siste uka før julaften med å gjøre ferdig gavehandelen.

– Spesielt menn venter til i siste liten med å handle julegaver. Og da kompenserer de gjerne for at de ikke vet hva de skal kjøpe med å gi ekstra dyre gaver, sier Anita Borch. (ANB)