Torsdag var næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i Lofoten. På en pressekonferanse slapp han nyhet om at regjeringen åpner for at Lofoten får bli pilotregion på besøksbidrag - eller turistskatt. Det er et viktig signal, og et skritt i en retning som Lofoten har ønsket å gå i mange år.

Vi kan vel ikke si at statsråder fra Støre-regjeringen har gjort det til et varemerke å markere seg positivt i Lofoten.

Minister for forskning- og høyere utdanning, Ola Borten Moe (Sp), fant ikke rom til Nordland kunst- og filmskole i det første statsbudsjettet regjeringen skulle få vedtatt, på tampen av 2021. Hans partifelle, Vågan-ordfører Frank Johnsen, sa seg skuffet. Varaordfører Lena Hamnes (Ap) postet en film på Facebook hvor noen viste "styggefingeren" mot statsråden da han debatterte saken i Dagsnytt 18. Alt dette før Mona Fagerås og SV viste alle hvem som egentlig bestemmer, og fikk utdanningstilbudet i Lofoten inn i statsbudsjettet.

Fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) visket ut skillet mellom politikk og komikk da han ville utrede bygging av "et lite stykke Lofoten" i Horten for å simulere arktiske forhold, i stedet for å gå i gang med etableringen av et test- og øvingssenteret på Fiskebøl. I Stortinget uttalte Skjæran at han ikke hadde "(...) planer om å etablere et senter innerst i Oslofjorden for ivareta oljevern i arktiske strøk".

Likevel fortsatte utredningen av et senter for oljevern og beredskap i arktiske forhold, i Horten.

Les også

Hvorfor skal Skjæran utrede noe han ikke vil ha

Desto mer gledelig når næringsminister Jan Christian Vestre kommer Lofoten i møte og åpner for testing av besøksbidrag/turistskatt her. Også dette er tydelig initiert fra SV, riktignok.

Regjeringen åpnet i Hurdalsplattfomen for å etablere turistskatt-pilot, med Lofoten som nevnt eksempel. Det var likevel først etter budsjettforhandlingene med SV at følgende formulering gjorde seg gjeldende i budsjettforliket:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om en kommunal/statlig turistskatt senest i forbindelse med statsbudsjettet for 2024».

Og vipps, så var næringsministeren i Lofoten for å levere varene.

Skjønt, torsdagens presseslipp er bare en del-leveranse. Lofoten har i mange år synliggjort utfordringene knyttet til turisme. Øyriket har sågar vært i søkelyset på grunn av manglende tilrettelegging.Det er mange år siden Lofoten sa seg villig til å være pilot i uttestingen av besøksbidrag, eller turistskatt. De ulike partiene kaller det for ulike ting. Poenget er uansett at turistene som er her, skal bidra i spleiselaget med å betale for eksempelvis toaletter og servicehus.

Etter næringsminister Jan Christian Vestre besøk forleden, går vi fra å diskutere om Lofoten får være pilot, til å diskutere hvordan innretningen skal være, økonomisk, juridisk og praktisk.

Det er flott, men regjeringen har ikke levert før den første turisten har gjort opp for seg til fellesskapet.

Vi setter vår lit til at SV følger opp saken videre, og sikrer at regjeringen leverer helt fram - til betalingsanordningen.