I vinter ble anbudet om drift av regionale ruteflyginger på helikopterruten Værøy-Bodø fra 1. august 2019 lagt ut. Lufttransport RW AS er operatøren som drifter ruten i inneværende avtaleperiode. Operatører i alle EØS-land ble invitert til å levere tilbud.

I dag er minstekravet til antall seter 15, men det ble fjernet i anbudsinnbydelsen. Dette bekymret ordfører Dagfinn Arntzen og resten av øyboerne. De fryktet at de ville få mindre helikopter med mindre gods- og passasjerkapasitet.

Samme setekapasitet

Lufttransport RW AS, Airlift AS, Bristow Norway AS, Babcock Scandinavian AirAmbulance AB og Wiking Helikopter Service GmbH leverte tilbud til Samferdselsdepartementet innen tilbudsfristens utløp 25. april 2018. Alle tilbyderne er vurdert å være kvalifisert for drift av Værøy-ruten.

-I henhold til konkurransegrunnlaget skal kontrakten som hovedregel tildeles det tilbudet som har det laveste kompensasjonskravet for hele kontraktsperioden. Departementet har med bakgrunn i dette besluttet å tildele kontrakt til Lufttransport RW AS. Den nye kontrakten vil medføre et årlig tilskudd fra staten på i underkant av 40 millioner kroner, om lag 10 millioner kroner lavere enn forventet tilskudd for driftsåret 2018-2019, heter det i en pressemelding fra Samferdselsdepartementet.

– Gjennom denne tildelingen av ny kontrakt på helikopterruten Værøy-Bodø sikrer regjeringen et godt helikoptertilbud med en videreføring av dagens setekapasitet. Jeg er også glad for at vi i neste kontraktsperiode kan levere det samme rutetilbudet til en betydelig lavere kostnad for staten, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i pressemelding.

Fristet til flaggheising

Ordfører Dagfinn Arntsen er svært fornøyd med at Lufttransport får fortsette å fly på Værøy.

– Dette er en gledens dag for oss her ute på Værøy. Usikkerheten om hvilket tilbud vil ville få har preget oss. Nå fikk vi det som vi ville, og jeg er fristet til å heise flagget, sier en meget glad ordfører.

Han tror striden rundt ambulanseflytjenesten har vært en vekker.

– Jeg tror det har fått de som bestemmer til å tenke seg om. Helikopter er eneste alternativ til Værøy foruten sjøveien. Da må vi ha et opplegg som fungerer. Det har vi fått og det vil nå få, slår Arntsen fast.

Han takker alle som har jobbet steinhardt for å få dette til.

Les også: Værøy-samfunnet kritisk til helikopter-anbud: - Frykter vi får et mindre helikopter enn i dag

Les også: Dette helikopteret koster 50 millioner i året, nå håper staten på økt konkurranse: - Vi har fått flere tilbud