(Avisa Nordland): Jekteskipper, handelsmann og fisker Svein Tommie Hardy fra Værøy er tildelt Norges Fiskarlags Kystkulturpris for 2018. Han gis prisen for sitt store arbeid for å ivareta kystkulturen på Værøy.

Det skriver Norges Fiskarlag i en pressemelding.

Prisen ble opprettet i 1990 og gis til en person eller en institusjon som på uegennyttig og aktiv måte har stimulert og fremmet forståelse for en levende kyst- og fiskerkultur i Norge.

Hardy er den første fiskeren som får prisen, som ble delt ut av Fiskarlags-leder Kjell Ingebrigtsen onsdag kveld.

– Årets prisvinner kan vi trygt gi tittel som jekteskipper og handelsmann. Det er ikke akkurat lediggang som preger hans hverdag. Han har aktive dager på havet og fisker både sild og torsk. Så snart det er mulighet så bruker han av sin tid til å reparere gamle hus, gamle møbler og å ta vare på gammel historie, framhevet Fiskarlagslederen.

Hardy har vært fisker siden han var 16 år, og i 1994 kjøpte han det gamle handelsstedet på øya.

Fiskarlagslederen viste også til at Hardy siden har overtatt og kjøpt et titall bygg.

Svein Tommie Hardy har ikke bare restaurert bygg og bryggehus. Da kong Haakon i 1910 besøkte Værøy med panserskipet «Norge» gikk han i land via en trapp, som nå er gravd fram og har fått sin egen hedersplass.

– Prisvinneren er et bevis på at det nytter, og hvor viktig det er å ta vare på historien, sa Kjell Ingebrigtsen da han overrakte prisen.