Øykommuner skal markere tragisk forlis

Innsamling: Arnfinn Ellingsen har tatt initiativ til innsamling til to minneplater for to værøybåter som forliste utenfor Røst.Foto: John Arne Storhaug

Innsamling: Arnfinn Ellingsen har tatt initiativ til innsamling til to minneplater for to værøybåter som forliste utenfor Røst.Foto: John Arne Storhaug

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Arnfinn Ellingsen har gått i spissen for en innsamling til en minneplate over to båter fra Værøy som forliste i 1942.

DEL

Arnfinn Ellingsen som er tidligere statssekretær og ordfører på Røst er initiativtaker til innsamlingen
Han sier til Lofotposten at målet er å samle inn 50.000 kroner.
– Trenger vi mer tigger vi videre.


To båter fra Værøy forliste utenfor Røst 23. april 1942.
Ni værøyungdommer omkom i et forrykende uvær denne aprilnatten.
Øysamfunnene Værøy og Røst var i dyp sorg og fortvilelse over de smertelige tapene.


– Røstværingene våknet denne morgenen med synet av forpartene av fiskebåtene M/K ”Trio” og M/K ”Perly” som lå i fjæresteinene i Øran på yttersiden av Røst. Lokalbefolkningen kom raskt til og fant fjæra full av fisk og vrakgods. En mann lå vaset inn i line til ankerkjetting på forparten til ”Perly”. Etter opplysninger fra Værøy ble det utover morgenen klart at åtte andre ungdommer var savnet. Noen av disse ble funnet etter at det ble soknet i Nattvika på nordenden av Røst. To andre ble senere funnet drivende i sjøen. Mens skipperen på ”Trio”, Erling Bensvik, ble aldri funnet, forteller Ellingsen.
– Flere familier på Værøy er dypt berørt av denne tragiske ulykken. Også på Røst har disse forlisene satt varige spor. Sorgen og savnet er den dag i dag – snart 73 år etter ulykken – merkbar hver gang forlisene bringes på bane.

Opptakten til det hele var at det på ettervinteren i 1942 ryktes at noen sunnmøringer fikk mye storlange på Mortengrunnen vest for Røst. Dette fisket ville de to værøybåtene på 34 og 37 fot og deres mannskap på ni gjerne være med på. Barometeret indikerte uvær og advarslene var mange, men ungdommelig pågangsmot og arbeidslyst var sterkere enn advarslene.
 

Hvorfor innsamling nå så lenge etterpå?
– Denne historien slapp aldri bevisstheten i de to berørte fiskerisamfunnene. Derfor ble det tatt initiativ til en innsamlingsaksjon for å samle inn penger til to minneplater, en på Værøy og en på Røst. Minneplatene er dekorert av Johs Røde.
Det er opprettet en innsamlingskomite med fire fra Værøy og fire fra Røst som skal skaffe penger til minneplatene og få disse plassert.
Fra Værøy: Harald Adolfsen – ordfører Værøy, komiteleder, Rolf Olsen, pårørende, Aud Andreassen, pårørende, Susan Berg Kristiansen, pårørende. Fra Røst: Tor Arne Andreassen, ordfører Røst og nestleder, Toril Jørgensen, fiskerkvinne, Nils Jørgen Nilsen, fisker, Arnfinn Ellingsen, initiativtaker
Minneplatene er vakkert dekorert av Johs Røde, Ramberg.
Innsamlingsaksjonen har kontonummer 1207 65 68594.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken