Gå til sidens hovedinnhold

Varsler ekstremvær: Dette bør du gjøre dersom det går galt

Artikkelen er over 2 år gammel

Lørdag er det meldt ekstremvær med vind opp i 40 m/s og 14 meter høye bølger. Politi og vegvesenet advarer mot utfordrende forhold. Heimevernet og Sivilforsvaret er i beredskap.

– Vi har den vanlige beredskapen vi alltid har hele året. Vi er klare til å rykke ut på en halvtimes varsel hvis det skulle bli behov, forteller Bjørn Nilsen i Sivilforsvaret.

Sivilforsvaret kan bidra med evakuering og sikring av løse gjenstander om politiet ber om assistanse.

– Vi må selvfølgelig ta værmeldingen på alvor, men vi opplever at folk er blitt flinke til å sikre løse gjenstander og ikke oppholde seg på usikre plasser. Vi er på alerten, men har ikke satt stab. Det vil vi vurdere fortløpende, sier Nilsen.

Heimevernet er også satt i beredskap og kan bli innkalt til bistandsoppdrag av politiet.

Politiet styrker beredskapen i forbindelse med uværet

Hovedredningssentralen har gått ut med en oppfordring om at folk må ta sine forholdsregler.

Nå går også politiet med samme henstilling.

– Det ventes vindkast på over 40 m/s for Nordland lørdag. Vi ber derfor folk om å sikre alle løse gjenstander. Dette gjelder trampoliner, og andre ting som kan bli tatt av vinden og forvolde skade. Det er ventet at vinden er på det sterkeste lørdag formiddag, og da ber vi folk om å holde seg innendørs, sier lensmann Asbjørn Sjølie ved Vest-Lofoten lensmannskontor.

Vil politiet øke beredskapen?

– Ja, vi vil ha noe økt beredskap både på Leknes og i Svolvær. I tillegg vil vi i samarbeid med kommunen gjøre noen tiltak av forebyggende karakter, sier Sjølie.

Strømbrudd og bortfall av mobilnett

Det kraftige været kan føre til strømbrudd og bortfall av mobilnett og nødnett.

Lofotkraft høynet beredskapen fra fredag og fram til mandag grunnet værvarselet og meldt skredfare.

– Vi må ta høyde for at det kan bli en del feil i strømnettet. Vi minner også om at rettetiden ved en eventuell feil kan bli lenger enn normalt, da vi av hensyn til sikkerhet ikke kan sende våre mannskaper inn i rasutsatte områder. Vi har publisert en sak både på lofotkraft.no og på Facebook-siden vår, for å minne folk på hva de bør ha i hus i tilfelle langvarig strømbrudd, melder Lofotkraft i en pressemelding.

Politiets tips

Dette er politiets tips i tilfelle mobilnettet og nødnettet faller bort:

  • Får du ikke kontakt med nødetatene på telefon må du oppsøke kommunehuset i kommunen din. Der får du hjelp til å komme i kontakt med nødetatene.
  • Fasttelefon fungerer for de fleste som har det.
  • Satellitt-telefon fungerer, men da kan ikke nødnummer benyttes (110, 112 og 113). Ring isteden 004775589000 for å komme i kontakt med nødetatene.
  • VHF fungerer og kan benyttes for dem som har det.

Vegvesenet melder om betydelig skredfare, sterk vind og store nedbørsmengder i hele regionen.

– Det gir utfordrende kjøreforhold også i helga. Veger kan bli stengt på kort varsel. Les mer på nettsidene til Statens vegvesen.

Tips Lofotposten på red@lofotposten.no og 41554000

Kommentarer til denne saken