Gå til sidens hovedinnhold

Varsler om stor snøskredfare: – Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng

Artikkelen er over 2 år gammel

Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) ber folk være forsiktige i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg.

– Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindefekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn, skriver NVE på sine nettsider om snøskredvarselet for Lofoten og Vesterålen.

Tirsdag og onsdag denne uka er snøskredfaren mål til 2 og moderat, men torsdag skal den være på nivå 4 og stor.

– Vind med storm styrke og opp mot 30 mm nedbør vil føre til betydelig pålagring av ustabil vindtransportert snø til leområder. Under mildværsgrensen vil nedbør som regn føre til økt belastning på snødekket, og raskt stigende temperaturer vil føre til at bindingene i snøen svekkes ytterligere. Dette fører til at det vil være svert lett å løse ut skred både våte og tørre naturlige utløste skred er sannsynlig. Skredfaren kan komme opp mot faregrad 4 – stor, i de områdene som har fått og får mest nedbør, skriver NVE videre.

Kommentarer til denne saken