Gå til sidens hovedinnhold

Vegard (12) yngst i Lofoten med svart belte – imponerte dommerne:- Rett og slett veldig god for alderen

Lørdag hadde Lofoten Taekwondoklubb, Vågan Taekwondo og Hapidoklubb og Stamsund Taekwondo og Hapidoklubb felles gradering i Gravdalshallen der tre utøvere fikk en ny gradering.

I taekwondo brukes det belter av ulike farger. Hovedårsaken til at det brukes belter er å skille de ulike grader, samt at de har en filosofisk betydning. Sort belte starter på 1. Dan (rang) og ender på 9. Dan (rang). De er delt inn i grupper på 3 og 3. 1. til 3. Dan – Assisterende instruktør. 4. til 6. Dan – Internasjonal instruktør. 7. til 9. Dan – Master.

For hver gang må skall høyere på må en bevise at en forsvarer rangen og må graderes. Lørdag hadde de tre klubbene i Lofoten samlet seg gradering i Gravdalshallen.

Grandmaster Sigvald Martinsen som har 8.dan var den som skulle gradere de tre kandidatene.

Nervøs 12 åring

Yngst var 12 år gamle Vegard Evjen fra Leknes representerer Lofoten Taekwondoklubb. Han har trent i seks år og følte seg klar for å bevise at han fortjente svart belte.

– Jeg er kjempenervøs, men jeg kan jo dette. Først og fremst skal ut for å ha det gøy, slo han fast før han skulle i ilden. Han skule bevise sine ferdigheter i mønster, kampteknikk og knusing. Knusing består av å knuse en to centimeter tjukk treplate med en hånd eller en fot. Etter at en tydeligvis nervøs Vegard hadde gjennomført mønsterøvelsen fikk han gode råd grandmaster Sigvald Martinsen.

– Løft blikket og ikke ha det så travelt, var rådet og Vegard fikk en sjanse til.

Det satt som et skudd, og det gjorde også de andre teknikkene.

– Vegard, du var strålende i dag. Du er mer moden enn de fleste andre 12 åringene, og du er rett og slett veldig god for alderen, sa grandmasteren og overleverte beviset til en stolt 12 åring. Han stakk straks i garderoben og skiftet til ny drakt. Denne gang med sort belte. Han er den yngste i Lofoten som har hatt svart belte.

– Oj, dette var artig. Jeg følte jo at det gikk bra, men var ikke helt sikker. Fikk gode råd etter mønster, og nå er jeg bare glad. Det er jo dette jeg har trent for. Svart belte var målet, og nå har jeg klart det, slo en fornøyd Vegard i det familie og venner strømmet til for å gratulere.

Vegard driver også med fotball og håndball.

– Jeg lærer ulike ting i de forskjellige idrettene. Gjennom taekwondoen er jeg blitt bedre til å konsentrere meg, og så er det jo kjempeartig, forteller han.

Se video:

Se video:

Høyest gradert i Lofoten

Ken Raymond Paulsen fra Stamsund Taekwondo og Hapidoklubb klarte prøvde seg på svart belte 2.dan og klarte det.

Bengt Jonny Pettersen fra Stamsund Taekwondo og Hapidoklubb hadde fra svart belte 5.dan og klarte 6.dan på lørdag. Dermed er han den høyeste graderte utøveren i Lofoten.

Stig Arne Gundersen fra Vågan Taekwondo og Hapidoklubb har også svart belte 5.dan og skulle etter planen ta 6.dan på lørdag. Men en skade satte en stopper for det.

Kommentarer til denne saken