For mye is og snø på ruta kan koste deg lappen

Dårlig skrapte ruter kan føre til kraftige sanksjoner fra politiet dersom du blir stoppet.

Dårlig skrapte ruter kan føre til kraftige sanksjoner fra politiet dersom du blir stoppet. Foto:

– Dette ser politiet svært alvorlig på, og er noe som i ytterste konsekvens kan medføre et førerkortbeslag, opplyser politiet.

DEL

Vinteren har kommet, og de fleste av oss har sikkert funnet fram isskrapen for lengst. Selv om du bare skal en tur til butikken, kan en bil full av snø og is koste deg lappen. Bruk noen minutter ekstra med isskrapen og sørg for at du kommer vel fram, sier kommunikasjonssjef i NAF, Camilla Ryste i en pressemelding.

Bruksforskriften sier i paragraf 1–3 at «fører skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider. Snø, is, dugg m.m. skal ikke hindre sikten eller virke forstyrrende.»

Flere forelegg

Dårlig skrapte ruter kan også føre til kraftige sanksjoner fra politiet dersom du blir stoppet. Reaksjonene kan være fra et forenklet forelegg, til beslag av førerkort. Den siste uka har politiet i Nordland meldt at flere bilførere har fått forenklede forelegg for manglende fjerning av is og snø.

– Dette ser politiet svært alvorlig på, og er noe som i ytterste konsekvens kan medføre et førerkortbeslag, opplyste politiet i Nordland tidligere denne uka.

En bilfører i Nordland fikk denne uka førerkortet beslaglagt på grunn av mangelfullt fjerning av is og snø fra frontruta, da bilfører ble stanset i kontroll.

Kan utgjøre stor fare

– Mange tar en sjanse og kjører av gårde med dårlige skrapte vinduer eller bare et lite kikkhull i frontruten. Det kan utgjøre en stor fare, ikke bare for deg selv, men også for oss andre som ferdes i trafikken, sier Ryste i pressemeldingen.

– Forelegg kan ligge på fra 2600 kroner og oppover, avhengig av omstendighetene. Så det sier seg selv at minuttene brukt på å fjerne is og snø er vel anvendt, sier Ryste.

At bilfører skal ha god sikt gjennom alle vinduer, og heller ikke dugg på innsiden, er det generelle kravet. Snø på panseret og tak skal også fjernes.

NAFs tips for isfri bil:

Ha stor nok snøkost og skrape lett tilgjengelig i bilen.

For å unngå riper, skyv isskrapen fra deg når du jobber. Ikke trekk den med deg tilbake, da blir skitt og sand skrapt inntil vinduet.

Løft viskerne fra frontruten for å sjekke om de har frosset fastHusk lykter og skilt når du fjerner snø.

Spyl ruta før du parkerer for natten, men husk å skru av viskerne. De kan nemlig fryse fast på vinduet når bilen står parkert. Når du igjen skrur på bilen kan viskerne bli ødelagt når de tvinges i gang fastfrosset på vinduet.

Skal bilen stå litt lenger, kan du gjerne spyle vinduene og tørke over med en fille etterpå.

Hvis bilen din står parkert utendørs, kan du dekke bilen med et trekk. Selv et trekk eller pledd som dekker bare frontrute vil gjøre jobben enklere når du skal av gårde.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken