Gå til sidens hovedinnhold

Vekst uten voksesmerter

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Klikker man seg inn på sidene til Statistisk sentralbyrå, kan man både bli oppstemt og nedstemt, alt avhengig av hvilke søkefiltre man velger. Dette skal handle om bruk av filtre som setter oss i Lofoten i godt humør, og det kan saktens behøves i disse dager.

Vi velger derfor filtrene Vestvågøy og Vågan, samt befolkning for årene 2015 til 2020. Det blir det god stemning av. Rett nok har det gått litt opp og ned, men Vestvågøy har økt fra 11.140 innbyggere til 11.433, og Vågan har økt fra 9.285 til 9.608.

Det er ingen selvfølge i fylket vårt. Vi blir færre. Ikke dramatisk, men trenden er at de større byene har vekst, mens landkommunene mister innbyggere. Altså skulle vi egentlig hatt nedgang. I stedet har vi en pen vekst.

Vi har dessuten en vekst vi takler. Det bygges boliger i nye felt, i en passende takt. Det er stort sett fornuftige boligpriser, ikke billigsalg og ikke oppjazzede priser. Dette bildet er rimelig likt i både øst og vest. Selger du i øst, kan du kjøpe tilsvarende standard i vest. Og vice versa.

Synsing rundt hvorfor vi er så heldige å ha det slik kan alle bedrive, og dette er ikke et forsøk på å komme med noe fasit. Det finnes helt sikkert ulike konklusjoner, og det er uansett ikke alt som er målbart. Det som derimot må være en suksessfaktor er at det i Lofoten nå er mulig å få dekket behovene for stedlig variert handel, opplevelser, sport, kulturtilbud og arbeid. Lager man seg en passersirkel på cirka en times kjøring, er det nå så gode muligheter for at en familie med to yrkesaktive kan finne relevante jobber, at det er attraktivt å flytte hit. Ikke bare langs aksen Leknes – Svolvær, men også videre vestover og østover.

Kompetansekrevende virksomheter som sykehuset, grunnskoler, videregående skoler og et næringsliv med økende behov for spesialkompetanse, nyter godt av dette. Da er det kanskje ikke så rart at vi ser stadig nye boligfelt som reguleres og bygges ut. Leknes har fått en helt ny bydel i Breidablikk, og på Kreta i Kabelvåg er det nå en rad med vertikaldelte boliger som til forveksling minner om de trendy boligfeltene du ser i magasiner. Og det er jo nettopp akkurat det dette er: Et nytt trendy boligfelt. Eksemplene er mange, og leseren må ha oss unnskyldt når vi ikke ramser opp alle.

Vi kan også glede oss over at det ikke er stillstand og koronastenging i byggebransjen. Vi har fortsatt lave smittetall i Lofoten, og en del bransjer er nærmest uberørt.

Det er indirekte positivt for de næringene som er rammet, for opprettholdelse av kjøpekraft for flest mulig av oss kan ta oss raskere tilbake til den normalsituasjonen vi alle går og venter på.

Kommentarer til denne saken