Kamtsjatkakrabben, best kjent som Kongekrabben i Norge, er for første gang fisket opp av en yrkesfisker fra havområdet øst for Skrova i Vågan kommune.

Første gang

Denne krabbesorten vil ikke myndighetene ha vest for Nordkapp, men nå er den her.

– Jeg kan jo ikke si at dette er et individ som selv har tatt seg hit, eller kan være utsatt, men i alle fall er det en kongekrabbe, sier sjarkfisker Joachim Joakimsen (24) fra Svolvær. Han kjente den igjen fra fiske i Finnmark, og googlet for sikkerhets skyld.

– Denne er helt i tråd med beskrivelsen av hvordan en kongekrabbe ser ut, sier Joachim.

Han og bestefaren Henry Joakimsen var grytidlig ute mandag morgen for å trekke kveitgarnene øst for Skrova. Og opp med den andre garnlenka kom en trollkrabbe, men også kveite, og det uvanlige synet i disse havstrøk, nemlig en kongekrabbe.

– Jeg har aldri før hørt at man har påvist ekte kongekrabbe inne i Vestfjorden, og hvordan den er kommet seg dit vet jeg ikke. Men det er i alle fall første gang jeg som fisker har fått dette på dekk her, sier Joachim, som har seks år som fisker bak seg, og fire av disse på sjarken «Ramona» av Svolvær der han drifter sammen med bestefaren Henry Joakimsen.

Kongekrabben

Kongekrabbe fantes tidligere kun i det nordlige stillehavsområdet, fra Japanhavet i sør til Kamtsjatka-halvøya i nord, ifølge Wikipedia.

Arten ble introdusert til Murmanskfjorden av sovjetiske forskere i perioden 1961–1969 for å øke verdigrunnlaget for befolkningen i Murmansk.

I Norge ble arten først fanget i Varangerfjorden i januar 1977, cirka 150 km fra stedet der den først ble introdusert av russerne. Siden har den kolonisert hele kysten av Finnmark, inkludert Porsangerfjorden. I 2016 ble den registrert som etablert utenfor Tromsø, lenger sørvest enn noensinne, før nå.