Gå til sidens hovedinnhold

Vestvågøy Arbeiderparti starter valgkampen med lansering av skolefrokost til elevene

Artikkelen er over 1 år gammel

Vestvågøy Arbeiderparti ønsker å gjeninnføre skolefrukt og vil satse på skolemat.

Ordfører Remi Solberg og Gøran Rasmussen Åland fra Vestvågøy Arbeiderparti hadde mandag med seg stortingsrepresentant Martin Henriksen på Bøstad og Buknes skole. Marin Henriksen er Arbeiderpartiets utdanningspolitisk talsperson. På Bøstad skole møtte de rektor Geir Steinar Arntzen Vestnes, for å snakke om deres prøveprosjekt med gratis frokost.

– En av de viktigste sakene i programmet vårt er skolemat. Vi skal få tilbake skolefrukten til barneskoletrinnene og vil innføre gratis skolefrokost til ungdomsskoletrinnene, sier Remi Solberg.

Arbeiderpartiet vedtok på landsmøte skolemat, og skal arbeide for å innføre et gratis skolemåltid for alle elever i grunnskolen. Kommunene som ønsker skal få tilskudd til dette.

Les også:

Borgertog uten kjøretøy trakk mye folk: – Vi er fornøyd med oppmøtet

Norsk frokost

På Bøstad skole har de hatt et prøveprosjekt for de har tilbydd gratis skolefrokost mandag og torsdag til dem som ikke har med seg mat. Rektor Geir Steinar Arntzen Vestnes forteller at det er mange på ungdomsskoletrinnet som ikke spiser frokost og ikke har med matpakke på skolen.

– Om man skal forstå situasjonen, er det bare å tenke seg til hvordan det er å gå en arbeidsdag uten mat. Du presterer dårligere, sier han.

Elevene på skolen har i prøveperioden fått brødskiver og knekkebrød med pålegg. Dette kan være nok til å ruste en elev for skoledagen. Stortingsrepresentant Martin Henriksen forteller at dette er en av de beste løsningene, og at det er mer hensiktsmessig enn varm skolemat.

– Skolematen trenger ikke være for omfattende. Om skolene serverer varm skolemat er det vanskeligere å starte den opp og holde den i gang. Vi ønsker å gi elevene sunn skolemat i henhold til anbefalinger fra helsedirektoratet, sier han.

Les også:

Store protester mot cruisebåthavn

Ønsker øremerking

Tilbudet på Bøstad skole har vært uten foreldrebetaling. De tenker å søke til gjensidige fondet for finansiering. Rektor Vestnes ønsker skolemat med øremerka midler.

– Vi har nettopp blitt godkjent som helsefremmende skole, og tilbyr gratis mat til dem som ikke har med matpakke eller penger. Vi håper skolemat kan bli en selvfølge og ønsker å fortsette med prøveprosjektet om vi får det til, forteller Vestnes.

Ordfører Remi Solberg forteller at arbeiderpartiet ønsker å søke til næringslivet om midler til barneskolene, og at de skal finne penger fra budsjettet til mat på ungdomsskolen.

– Skolene skal ha eierskap til ordningen med skolemat. De skal få organisere det slik skolene vil ha det. Nå er årets budsjett satt, men vi ønsker å få inn skolemat i neste budsjett. Det er penger nok, og vi kan prioritere skolemat, sier Solberg.

Videre reiste de til Buksnes skole for å snakke med dem om tidlig innsats i skolen. Tidlig innsats for at elever skal kunne regne, skrive og lese. Ofte kommer innsatsen for sent. Spesialundervisning på ungdomsskolen har mindre effekt enn i tidligere trinn.

– Lærere kan ofte peke ut de som kommer til å falle ut av videregående skole tidlig. Arbeiderpartiet vil sette av mer til denne posten, sier Remi Solberg.

Les også:

– Vi vil bli oppfordret til å søke sammenslåing med naboene

Kommentarer til denne saken