Stemte inn nytt forvaltningsutvalg: – Ingen rasjonell forklaring på hvorfor det ble gjort

Fremskrittspartiet mistet sin representant i utvalget, og mener demokratiet vakler i Vestvågøy.

DEL

På kommunestyremøtet i Vestvågøy tirsdag ble det valgt nytt forvaltningsutvalg. Gry Åland fra Venstre har meldt seg ut av partiet, Reidar Samuelsen har meldt overgang fra Venstre til Høyre og Pål Krüger har meldt overgang til Frp. Miljøpartiets representant Espen Sandsund Seierstad har søkt permisjon fra utvalget og hans vara Harald Vøyke har flyttet fra kommunen.

På grunn av dette ville utvalget blitt redusert til åtte medlemmer fram til valget. Kommunestyret valgte derfor nye representanter til utvalget samtidig som det ble redusert til syv representanter.

Utvalget vil bestå av Eva Karin Busch som leder, Gøran Rasmussen Åland, Terje Wiik, Kurt Atle Hansen, Anne Sand, Rita Iren Nordheim og Reidar Samuelsen fram til neste valg.

Les også: Eksproprierer fra tre eiendommer for å bygge rundkjøring

Totalt meningsløst

Representant Pål Kruger er en av dem som har meldt overgang, fra Høyre til Fremskrittspartiet, og ble ikke valgt inn på nytt. Odd Eskil Andersen, fra Fremskrittspartiet mener at denne avgjørelsen egentlig er totalt meningsløs.

– Det er rett før valget, og det finnes ikke noen rasjonell forklaring på hvorfor det ble gjort slik. Det logiske ville jo vært å velge ny representant for han som har bedt om fritak. Det er ikke noe i veien for å gjøre det de gjorde, men det er en maktdemonstrasjon, sier han.

Andersen mener kommunen har gått bort fra et godt demokrati, og at dette må stables på føttene igjen.

– Dette er bare en liten detalj i det store bildet. At vi er i mindretall er greit, men de bør vise litt anstendighet, mener Andersen.

Les også: - Fyglefjæra må ikke bebygges med boliger eller større næringsbygg

Det politiske bildet

Ordfører Remi Solberg sier at etter flere representanter har byttet parti og miljøpartiets kandidat har søkt permisjon gjenspeilte ikke utvalget det politiske bildet lenger. Representantene blir valgt til utvalgene etter hvor mange stemmer deres valgliste får i et politisk valg, et såkalt forholdstallsvalg.

– Slik som noen sa i går har det vært slik som i fotball, et overgangsvindu, hvor flere av representantene har byttet parti. Konstruksjonen i utvalget var ikke slik som den var etter valget. Vi har sett at de gitte forholdene i møtene har gjort at posisjonen har blitt nedstemt, og utvalget har vært sårbart, sier Solberg.

Solberg forteller at om det skal snakkes om demokrati, skal utvalgene bestå av antall kommunestyrerepresentanter som utgangspunkt. Det er slik kommuneloven er bygd opp.

– Det han sier forteller hva han vet om demokratiet, da bør han kanskje lese kommuneloven. Det var ikke noe grunn til å vente med dette til etter valget på grunn av det som har skjedd og slik som situasjonen var, sier han.

Les også: Skal skille vann og kloakk

Artikkeltags