Fanget kvelerslange på søndagstur i fiskevær

Ulovlig: Denne kornsnoken ble funnet utendørs på Ballstad. i forrige uke. Å holde slanger i fangenskap er ulovlig i Norge.foto: mattilsynetfoto. mattilsynet

Ulovlig: Denne kornsnoken ble funnet utendørs på Ballstad. i forrige uke. Å holde slanger i fangenskap er ulovlig i Norge.foto: mattilsynetfoto. mattilsynet Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

- I grøfta lå en hvit slange med røde øyne. Jeg trodde det var en Halloween-leke, men så rørte den på seg.

DEL

Jørgen Solbakk og Lill Vera Bakken ruslet en tur i regnværet på Ballstadlandet forrige søndag. De får øye på en hvit slange som ligger slengt i ei grøft.

- Jeg trodde det var en Halloween-leke, men så rørte den på seg. Da jeg kom nærmere, snudde den hodet mot meg, forteller Solbakk.

Tilkalte hjelp

Med 26 års fartstid i Mattilsynet vet han godt at et slikt reptil ikke hører naturlig hjemme i norsk fauna, og han kontakter distriktssjef Trond Kroken.

- Mens vi ventet på at Mattilsynet skulle komme, lå slangen der ganske rolig. Det var kjølig ute og den var derfor ganske treg i bevegelsene, forteller Solbakk.

Men etter ei stund, begynner slangen  å bevege seg inn i et område der Solbakk frykter den ville gjemme seg og bli vanskelig å få tak i.

- Da måtte jeg gjøre noe. Jeg fant en stokk på vel 2 meter som jeg lirket under magen til slangen. Da freste den voldsomt og kveilet seg rundt stokken. Dermed kunne jeg ganske enkelt bære den til et bedre sted, forteller Solbakk som ikke var redd under uvante søndagsaktiviteten.

- Men jeg holdt god avstand. Det var en ganske stor kjeft på den karen, sier han.

Etterhvert blir slangen anbrakt i en papiravfallsdunk hvor den lå til Mattilsynet kommer.

Vill i USA

Mattilsynet konstaterte at slangen Solbakk har funnet var en kornsnok - også kalt rød rottesnok, en kvelerslange som i vill tilstand lever i USA.

– Slangen var ca. 1,2 meter lang og fem centimeter i diameter. Den lå sprell levende i gresset. Etter at den var artsbestemt, og vi var sikker på at det ikke er et eksemplar av noen truet dyreart, ble den avlivet med medisiner, forteller distriktssjef Trond Kroken.


Kornsnoken er en kvelerslange som lever av smådyr og fugler. Ifølge Kroken er den ikke giftig, men har et kraftig bitt.
Kroken utelukker ikke at det dreier seg om ulovlig import.

Å holde reptiler i fangenskap er ulovlig i Norge, unntatt i dyreparker.

Men det hindrer ikke mange i å importere ulovlig. Både i Sverige og Danmark er det tillatt å ha reptiler.


– Slangen har neppe svømt fra USA til Ballstad! Vi kan ikke utelukke at flere slanger holdes i fangenskap i Lofoten. Bare i Oslo anslås det at ca. 150.000 ulovlig importerte reptiler og fugler holdes ulovlig. Vi kan ikke være så naiv å tro at det ikke finnes reptiler i fangenskap i Lofoten, sier Trond Kroken.

Les mer om rød rottesnok på Wikipedia.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken