Gå til sidens hovedinnhold

– Dette er den beste førjulsgaven vi kunne fått!

Førjulsgave i særklasse

Artikkelen er over 3 år gammel

Vestvågøy-jentene Victoria Bjerkli (13) og Madelen Hansen (15) smiler.

– Tenk, nå kan jeg trene og kjøre oppvisning allerede neste år! Fortsetter 13-åringen med skrekkblandet fryd.

– Og jeg skal ut i konkurransekjøring, følger tante Madelen på.

Nye regler

Det er nye bilsportregler som gjør at Victoria og Madelen smiler så bredt. Fra og med 2018 kan man trene og kjøre oppvisning i bilcross det året man fyller 14 år. Victoria fylte 13 år for en måned siden, hun er med andre ord klar for teorikurs, øvelseskjøring og oppvisningskjøring når vi om noen få dager går inn i et nytt år.

– Herlig å kunne starte med bilcross et helt år tidligere enn jeg først trodde. Mammas bil, en Nissan Primera, er startklar, det er bare å få lisensen på plass. Men kjøredress, hjelm, sko, hansker og briller må jeg kjøpe, sier Victoria.

Eller ønske deg i julegave?

– Ja, det kan jeg!

Også Madelen skal kjøre i søster Ida Bjerkli, mammaen til Victoria, sin bil.

Mange år

Victoria forteller at hun har ventet på denne dagen i mange år, faktisk helt siden mamma Ida begynte med bilcross for syv år siden.

– Jeg har masa om crosskart og firhjuling, men det er jo litt dyrt, så jeg har nøyd meg med litt scooterkjøring så langt. Det gikk greit. Men nå blir det mer enn alt det der, nå blir det bilcross! Siste helga i mai braker det løs med oppvisningskjøring på Evjen, og så blir det vel tur både til Harstad og Evenes – og kanskje Bardu, Dyrøy og Tromsø.

Mamma Ida er ikke fremmed for de tankene. Men først må bilen få et strøk maling.

– Det kan vi gjøre – svart! Kommer det kjapt fra jentene.

Mekking

Litt mekking vil det vel også bli framover?

– Det er greit å ikke stå helt på bar bakke når det gjelder mekking, så det blir det, melder Ida.

Victoria og Madelen synes også det er både greit, spennende og utfordrende med mekking.

– Men aller mest gleder jeg meg til å kjøre konkurranse. Jeg er et konkurransemenneske, så jeg skal trå til! Smiler Madelen.

– Og jeg grugleder meg. Jeg gleder meg til å se Victoria og Madelen i aksjon både på Evjen og andre motorbaner, men samtidig banker hjertet litt raskere bare ved tanken på at de skal ut i denne heksegryta, sier Ida som selv har vært gjennom et par smeller i bilcross.

De nye reglene

– De nye reglene er kommet på plass for å tilpasse norske regler til det internasjonale regelverket, forteller Raine Willy Vikten, leder i Lofoten Motorsport Klubb.

– Når det gjelder trening, skal den foregå i regi av klubbene – og fortrinnsvis med instruktør godkjent av Norges Bilsportforbund. Men klubbene kan også oppnevne andre personer som de mener er godt egnet til oppgaven. Det er klubbene som har ansvaret for at dette utføres på en sikker og opplærende måte, sier klubbkamerat Frank Andersen som selv er instruktør.

Duoen, med flere, er alt i gang med planleggingen hvordan en skal møte 14-åringene på best mulig måte i 2018.

Kommentarer til denne saken