Gå til sidens hovedinnhold

Insula velger Lofoten og Kongsvinger

Artikkelen er over 4 år gammel

Sjømatkonsernet Insula AS har besluttet å samle sin norske foredlingsaktivitet tilknyttet røkt laks/ørret og farseproduksjon til Leknes i Lofoten og Kongsvinger. Som følge av dette, avvikles aktiviteten på MaxMat AS i Bodø innen utgangen av 2018, melder selskapet i ei pressemelding.

Færre driftsenheter

- Sjømatkonsernet Insula AS driver i dag produksjon av fiskefarseprodukter1 og røkt laks/ørret på fem fabrikker i Norge. Disse er lokalisert på Leknes i Lofoten, Rønvikleira og Alstad i Bodø, Godvik i Bergen og i Kongsvinger, heter det i pressemeldinga.

Ifølge selskapet har foredlingsindustrien over tid drevet med marginale driftsmarginer og økende konkurranse fra utlandet.

- Med bakgrunn i grundige analyser, og etter vurdering av ulike scenarier, har Insulas ledelse kommet frem til at den mest konkurransedyktige og fremtidsrettede driftsmodellen innebærer å samle og i større grad rendyrke denne produksjonen ved færre driftsenheter, skriver selskapet.

Insulas styre vedtok som følge av dette 5. april 2017 å samle denne produksjonen til konsernets fabrikker på Leknes i Lofoten og i Kongsvinger. Dette medfører en avvikling av dagens aktivitet i MaxMat AS på Rønvikleira og Alstad i Bodø, og en nedskalering av aktiviteten ved Lofotprodukts fabrikk i Godvik i Bergen. Avgjørelsen får konsekvenser for 69 ansatte i MaxMat AS i Bodø og cirka 10 ansatte i Lofotprodukt AS avd Bergen.

Administrerende Direktør i Insula AS, Sigvald Rist, understreker at det er et reelt behov for å ta grep:

- For MaxMat har driftsforutsetningene endret seg vesentlig de siste årene. Ved farsefabrikken på Alstad er det en rekke utfordringer tilknyttet bygnings- og produksjonsmessig set-up som må utbedres for at fabrikken skal imøtekomme skjerpede krav fra myndighetene og markedet. Når konsernet har ledig kapasitet for farseproduksjon på øvrige fabrikker, er det naturlig å flytte denne produksjonen fra Alstad fremfor å gjøre betydelige investeringer i Bodø.

Produktene som i dag produseres ved Insulas fabrikker i Bodø vil bli flyttet til Insulas fabrikker på Leknes og i Kongsvinger.

- Vi forventer at denne omleggingen vil skje uten at det får noen betydning for våre kunder og forbrukerne, avslutter Sigvald Rist.

Alt blir nedlagt

De har bestemt at alt blir nedlagt i Bodø, sier hovedtillitsvalgt Arnt Hatten i MaxMat til an.no.

Han sier videre at det blir gradvis nedtrapping.

- De første må gå i januar eller februar i 2018. De siste skal etter planen gå mellom august og oktober i 2018, sier Hatten.

- Hvordan tok de ansatte det?

- De har vel forberedt på det siden januar. Det lå i kortene så folk har vært klar over det.

Viggo Sennesvik er leder i Bodø-avdelingen til Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

Da an.no tok kontakt orsdag ettermiddag var han i Oslo. Han hadde ikke fått beskjed om nedleggelsen fra Insula, men hadde likevel hørt om det.

- Det er forferdelig at det skjer. Det er siste rest av næringsmiddelindustri i byen. Det er noen bakere tilbake, sier han.

Kommentarer til denne saken