Fra 1.1. 2018 ble vigselsmyndigheten overført fra tingrettene og til kommunene.

Fredag er det klart for den første borgerlige vigselen i kommunal regi i Lofoten. Og den skal skje på rådhuset på Leknes.

Verdig lokale

Ordfører Remi Solberg skal vigsle brudeparet i formannskapssalen.

– Da jeg ble ordfører så jeg ikke denne situasjonen for meg. Men nå har vi fått denne oppgaven og vi skal gjøre vårt for at det blir en flott dag for brudeparet, sier Solberg.

Han sier at kommunen har gjort sine forberedelser i forkant.

– For de om gifter seg er dette en av de største dagene i livet og en dag som bare består av plussfaktorer. Vi har gjort i stand formannskapssalen slik at den framstår som et verdig lokale. Brudeparet får selvsagt muligheten til å pynte lokalet slik de ønsker. De har hatt samtaler med formannskapssekretæren som tar seg av det praktiske i forbindelsen med vielsen. Jeg blir også å bruke ordførerkjede, opplyser ordføreren.

– Har bryllupsnerver

Det er vanlig med visse bryllupsnerver og ordføreren innrømmer at nervene er begynt å melde seg også hos han.

– Jeg vet ikke hvem som vil ha mest nerver av vigsleren eller brudeparet, men jeg gleder meg til denne viktige oppgaven og skal gjøre mitt for at det blir en verdig og minnerik seremoni, sier Solberg.

Han forteller at foreløpig er det meldt inn en borgerlig vielse til så langt.

Kan det bli aktuelt å foreta vielser også utenfor rådhuset?

– Vi er forberedt på at det kan komme slike forespørsler. Vi har jo Uttakleiv som er blitt kåret til den mest romantiske stranda i verden og vi har Unstad og Eggum. Kommer det slike ønsker vil vi vurdere dette i hvert enkelt tilfelle, slår han fast.

Enn om noen ønsker å gifte seg på Himmeltinden eller fjellpartiet Mannen?

– Da får rådmannen eller varaordføreren ta seg av det, kommer det fleipende fra ordføreren før han blir alvorlig.

– Det viktigste for oss er at de som velger borgerlig vielse skal få en verdig seremoni. Nå gleder jeg meg til fredagen, sier ordfører Remi Solberg.