Sist helg ble det vel ti år gamle Steinway-flygelet i kirken på Gravdal byttet ut med et flunkende nytt instrument. Det gamle er solgt for 500.000 kroner. Det nye koster 700.000 kroner.

Nå utfordrer Buksnes kirkekor andre kor på Vestvågøy og privatpersoner til å være med å dekke differansen. Koret med 18–20 medlemmer gir selv 25.000 kroner fra korkassen til nyinvesteringen.

– Vi får inntekter gjennom samarbeidsavtalen med Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest som dekker noe av beløpet. Men det er veldig bra om andre kor og privatpersoner vil være med å spleise, sier organist i Buksnes kirke og dirigent Andrey Pirozhkov, og leder Inger Anne Hansen i Buksnes kirkekor.

Konserter

Bytte av instrument skyldtes ikke at det forrige var utslitt.

– Vi har byttet til et bedre konsertinstrument som vil vare lenge. Vi har fått et fantastisk flott flygel. Det vil tilhørerne merke. Jeg sier til musikere andre steder at kom til Lofoten, vi har verdens beste natur og verdens beste instrument, sier Pirozhkov som skal holde flere konserter i Buksnes kirke der inntekten skal gå til å finansiere instrumentet.

– Vi skal også holde en egen innvielseskonsert for flygelet der vi skal invitere flere musikere, og elever fra kulturskolen. Men først får vi besøk av pianostemmer som skal gjøre flygelet klar til bruk, sier organisten.

Lofotposten er innom på den ukentlige øvingen til Buksnes kirkekor i Menighetshuset på Leknes. Koret ble etablert i 1995. Andrey Pirozhkov, Inger Anne Hansen og flere har vært med siden starten. De har et par egne konserter i løpet av året. I tillegg sprer de toner på institusjoner, og deltar under gudstjenester.

– 8. desember skal vi ha vår årlige julekonsert, forteller Hansen.

Koret har satt av penger i årenes løp, som de mer enn gjerne gir til flygelet. Hansen håper andre kor og de som deltar i gudstjenester og lytter til konserter i Buksnes kirke bidrar.

– Alle monner drar.

Kontonummer til innsamlingen er 4550.2030187. Innbetalinger merkes med «flygel».