– Vi skal tilrettelegge en sti fra Ballstad stadion, i Gravfjellet der blant annet den gamle kirkeveien gikk, og 11. mars skal vi arrangere åpent folkemøte om stien og hva som bør stå på skiltene, forteller Inger Johanne Arctander og Solveig Utvik.
De to har tatt initiativ til et turskiltprosjekt på Ballstad som har fått et tilskudd på 53.000 kroner. Det er Ballstad UIL som står som eier for prosjektet.
De håper flest mulig kan komme på møtet å dele sine kunnskaper og minner om området som har en rik historie. For eksempel har Gravfjellet sannsynligvis vært et vardested i vikingetiden, det fins rester etter en gammel kirkevei til Buksnes kirke der, og det har vært et hopp i fjellsiden.
I dag har traseen til den gamle kirkeveien til dels grodd igjen, men det fins spor etter boplasser i området, og det skal visst ha vært et gjestgiveri på kirkeveien mellom Skottnes og Buksnes.

Utmark

Gravfjellet grenser mot Skarsjyen mot nord, Skottnessjyen mot sør, Skottnesmyran mot øst og havet mot vest. Området består av lave fjelltopper med høyeste punkt på 134 meter over havet, og er felles utmark med seks grunneiere.
– Grunneierne i området har vært kjempepositive, og sa ja på en gang, forteller initiativtakerne.

Les også: - Hvor er det behov for avkjørsler eller rasteplasser?

Flere kan søke

Ballstad-prosjektet har fått tildelt fra potten restmidler i turskiltprosjektet, som er et samarbeid mellom Nordland fylkeskommune og Gjensidigestiftelsen.
Turskiltprosjektet i Lofoten går i regi av Lofoten friluftsråd, og flere prosjekter har fått tilskudd i 2014, blant annet tursti mellom Utakleiv-Haukland og Haukland-Eggum i Vestvågøy. Totalt fikk Lofoten 324.500 kroner til syv prosjekter.
– Turskiltprosjektet vil gå i år og neste år også. Så dersom noen ønsker å få skiltet og merket ei turløype er det muligheter for å søke om midler til det, sier miljøfaglig ansvarlig Anja Meland Rød i Vestvågøy kommune.

Les også: Nye millioner til turskilt