Fra fylkesting til ordførerkandidat? – Det kan jeg ikke svare på

ORDFØRERKANDIDAT? Bente Anita Solås sa nei til gjenvalg til fylkestinget. Så ombestemte hun seg nylig, etter at nominasjonskomiteen hadde fordelt de øverste plassene. FOTO: Magnar Johansen

ORDFØRERKANDIDAT? Bente Anita Solås sa nei til gjenvalg til fylkestinget. Så ombestemte hun seg nylig, etter at nominasjonskomiteen hadde fordelt de øverste plassene. FOTO: Magnar Johansen

Artikkelen er over 1 år gammel

Bente Anita Solås er på vei ut av fylkespolitikken. – Ordførerkandidat? Det kan jeg ikke svare på.

DEL

Fylkespolitikeren fra Gravdal er inne i sin andre periode som fylkestingsrepresentant. Det kan også bli den siste. I vår varslet 53-åringen at hun ikke ønsket å stille til gjenvalg for perioden 2019–2023. I forslaget fra nominasjonskomiteen er Solås ført opp på 37. plass.

– Jeg sa nei til gjenvalg fordi jobben min krever mye tid, og at det er viktig å slippe til nye krefter i fylkespolitikken, sier hun.

Solås er enhetsleder i omsorgssektoren i Vestvågøy kommune, med ansvar for blant annet åpen omsorg.

– Spennende

I løpet av høsten kom hun på andre tanker. Solås er ikke lenger uvillig til å stille for en ny periode, dersom det kommer benkeforslag på nominasjonsmøtet 25. november. Fire av de ti første på listen er medlemmer av dagens fylkesting, mens to er vararepresentanter.

– Da jeg meldte interesse for en ny periode var nominasjonsarbeidet godt i gang, og de øverste kandidatene på plass. Høyre er heldig som har mange som vil gjøre en jobb i fylkestinget. Men kontinuitet er også viktig.

– Hvorfor kan du tenke deg fire nye år på fylkestinget?

– Selv om fylkeskommunen kanskje ikke merkes så mye ute i kommunene, er det et viktig politisk arbeid. Fylkeskommunen har ansvaret for videregående skole, en del samferdsel og flere andre oppgaver som angår nordlendingene. I 2020 innføres regionreformen, som vil gi Nordland fylkeskommune en god del flere oppgaver. Jeg tenker at det kan være spennende og viktig å få være med på dette arbeidet.

Ordførerkandidat?

Samtidig med fylkestingsvalget er det kommunevalg. Bente Anita Solås sitt lokalparti, Vestvågøy Høyre, er i gang med nominasjonsarbeidet.

– Hvis du flytter hjem, kan du være aktuell som Høyres ordførerkandidat?

– Kjære vene, det er et vanskelig spørsmål å svare på. Jeg forstår at noen gjør seg sine tanker etter at jeg sa nei til fylkestingslisten. Men det er lokalpartiet som skal vurdere hvem som egner seg.

– Vi har ingen ordførerkandidat på plass i øyeblikket, sier leder i nominasjonskomiteen i Vestvågøy Høyre, Trond Handberg som ikke ønsker å kommentere kandidater eller prosessen.

– Vi håper å ha brikkene på plass i løpet av november, sier han.

Ingen fra Lofoten?

Høyre har ni representanter i dagens fylkesting. I nominasjonskomiteens forslag har Lofoten fått 10.-plassen, med Elisabeth Åsjord Sire fra Vågan, som er vararepresentant i dag.

Dina Solbakken (18) fra Vestvågøy er foreslått på 16. plass, Vågan-ordfører Eivind Holst på 19. plass, Johann Martin Krüger fra Stamsund på 39. plass og leder i Vågan Høyre, Børge Larsen, på 46. plass.

– Det blir viktig å sikre at Lofoten har en stemme i vårt parti i det nye fylkestinget, sier Solås.

Også gruppeleder Kai Henning Henriksen fra Rana takket nei til gjenvalg. Nominasjonskomiteen foreslår fylkespolitiker Beate Bø Nilsen fra Sortland som listetopp.


Artikkeltags