Aalan gård fikk både gull, sølv og bronse OG fikk den store hederen «Årets produkt» i NM i gardsost. Det er en heder Gøran Rasmussen Åland setter veldig høyt.

– Dette er virkelig stas. Dette er den prisen som henger høyest i Norge å få, sier en svært fornøyd yster Gøran Rasmussen Åland på vei hjem fra Oslo fredag.

Trippel heder

Gården og ysteriet i Lauvdalen på Vestvågøy sendte inn tre produkter til bedømming under «NM i gardsost – Handverksforedla mjølkeprodukt» og fikk heder og ære for alle tre med seg hjem:

Osten «Capra» fikk gullmedalje og ble i tillegg kåret til «Årets produkt». Brun geitost fikk sølv og geitgomme i konkurransen som har flere klasser.

– Vi leverte inne tre produkter og alle tre fikk medalje, sier en svært godt fornøyd Åland.

Overrekkelsen sto landbruksminister Jon Georg Dale for, statsråden besøkte for øvrig gården tidligere i sommer.

Det er Norsk Gardsost som står bak konkurransen der kåringen fant sted fredag på hovedscenen under matfestivalen «Matstreif» i Oslo.

– Når en av ostene våre blir kåret til «Årets ost», det setter jeg utrolig stor pris på, sier Gøran videre.

 

– Viktig påskjønnelse

Å bli kåret til årets ost er en heder man ikke har fått tidligere, selv om det har blitt en gullmedalje i tidligere kåringer.

– Dette er en viktig påskjønnelse og et kvalitetsstempel for det arbeidet vi har lagt ned i mange år. Vi har ikke som mål å bli størst, men et mål om å levere gode råvarer og gode produkt. Så dette betyr veldig mye, sier han.

«Matstreif» betegner seg som den største matfestivalen i Norge og arrangeres årlig av Innovasjon Norge.

Gøran Rasmussen Åland forteller videre at det deltok i overkant av 140 produkter i norgesmesterskapet i forskjellige klasser. I hver klasse ble det kåret et produkt som gikk videre i kampen om å bli «Årets produkt».

– Kjempeartig

Anne Karine Statle i LofotenMat gleder seg stort over hederen og suksessen til Aalan gård.

– Det er kjempeartig! Det er mange ysterier rundt om i Norge og mange priser. Dette gjør at vi kan si at vi har kjempedyktige produsenter i Lofoten, sier hun og viser at Lofoten gårdsysteri tidligere har fått heder i kåringen og tok gull i fjor. Ysteriet på Saupstad deltok ikke i NM i år.

Juryens begrunnelse for å gi Aalan gård og "capra" tittelen "Årets produkt":

«Norsk Gardsost skal syne handverk, handverk er ikkje alltid perfekt. Morosamt at denne osten smakar som å sitje på ein fjelltopp, - eta blåbær, drikka bekkevatn og dra inn den gode fjellufta. Osten ber preg av genuin tradisjon. Her er det smaken som verkeleg overgår den røffe utsjånaden, - men det er med på å gje osten sjarm.»

Totalt ble det kåret 20 gull, 25 sølv og 26 bronsemedaljer i konkurransen. Totalt 42 produsenter deltok med 142 produkter.