Jakter på småbruk i Lofoten

Håper på Lofoten: Daniel og Louise Nacach var i Lofoten i 2013 for å undersøke muligheten for å kjøpe et gartneri som skulle selges. Nå er de tilbake for å lete etter et småbruk de kan kjøpe. – Vi har vurdert områder i flere land. Vi vil til Lofoten, sier ekteparet som bor i København.foto: magnar johansen

Håper på Lofoten: Daniel og Louise Nacach var i Lofoten i 2013 for å undersøke muligheten for å kjøpe et gartneri som skulle selges. Nå er de tilbake for å lete etter et småbruk de kan kjøpe. – Vi har vurdert områder i flere land. Vi vil til Lofoten, sier ekteparet som bor i København.foto: magnar johansen Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

De vil bytte ut storbylivet med småbruk i Lofoten.

DEL

Det blåser, regner og plassen utenfor Landbruksrådgivning Lofoten er speilglatt. Men møtet med vinter-Lofoten skremmer ikke vekk Daniel og Louise Nacach sin drøm om å kjøpe et småbruk.


– Vi har vurdert flere områder. Vi ønsker å bo i Skandinavia, og i et område med mye natur. Det er Lofoten, sier ekteparet.


Daniel er fra Argentina, Louise fra Eskilstuna i Sverige. De siste 10–12 årene har de bodd i København. Han har drevet vinbar som nå er solgt. Hun har jobbet med salg av guidete turer til turistselskap. Nå vil de bryte opp og leve et mer langsomt liv sammen med barna på 2,5 og 1,5 år.


– Derfor er vi i Lofoten på jakt etter et småbruk. Selv om vi ikke har særlig erfaring med gårdsdrift, ønsker vi å prøve oss. Geit eller sau kan være aktuelt. Vi er ved et veiskille i livet. Nå vil vi bryte opp fra storbyen og etablere oss i et nytt land og på et sted med mye natur og litt mindre tempo.


For halvannet år siden kom de for første gang til Lofoten – for å se på et gartneri som var til salgs. Denne gangen har de alliert seg med Gustav A. Karlsen ved Norsk Landbruksrådgivning i jakten på en gård.


– Vi har søkt på internett, men ikke kommet over gårdsbruk. Gustav er veldig hjelpsom.


De har vært innom et par plasser i Valberg. Karlsen kaster fram flere steder i Lofoten han tror det kan være eller bli småbruk til salgs.


–Jeg kjenner ikke til noen som umiddelbart planlegger å selge gården. Der driften er lagt ned, bor folk i huset mens jorda er leid bort. Men jeg håper folk som vurderer å selge småbruket tar kontakt. Her har vi kjøpere som gjerne vil flytte til Lofoten, sier Karlsen.


I Flakstad er flere småbruk solgt som ferieboliger. Karlsen håper de som trapper ned driften vil vurdere å selge før gårdsdriften avvikles.


– Nylig ble et bruk på Vestvågøy solgt. Over 20 meldte sin interesse. Det tyder på at interessen for å kjøpe er ganske stor, sier Karlsen.


Ekteparet Nacach skal senere på dagen til Aalan Gård for å snakke om geitdrift. Får de kjøpe et småbruk er forutsetningen at bolighuset er innflytningsklart. Å bosette seg i et grisgrendt strøk med to små barn blir en utfordring.


– Det får vi ta som det kommer.

Artikkeltags