Trives på Kunstkvarteret: - Det har vært en opptur for meg som kunstner

Artikkelen er over 1 år gammel

– Det er spennende og lærerikt å være en del av et kunstnerfellesskap som Kunstkvarteret Lofoten, sier Kjellaug Hatlen Lunde.

DEL

Lørdag åpnet Kunstkvarteret Lofoten utstillingen «Mørketiden» for å markere sitt tiårs jubileum. Kunstnerfellesskapet har tilhold i den tidligere bygdeheimen på Hag, men legger jubileumsutstillingen til Meieriet kultursenter.

Etterpå flyttet kunstnere og gjester seg til bygget i Hagskarveien for å markere at det er ti år siden kommune og kunstnere etablerte et møte- og arbeidssted for lokale og tilreisende kunstnere.

– Nytt verksted

Grafiker Kjellaug Hatlen Lunde er en av fire kunstnere som har bygget i Hagskarveien som base. Under jubileet lørdag åpnet hun sitt nye grafikkverksted.

– Jeg har hatt verksted i Kunstkvarteret i seks år. Det har vært en opptur for meg som kunstner. Jeg får veldig mye igjen for å være en del av fellesskapet av oss som er der fast, og de mange tilreisende kunstnerne som kommer for å jobbe i perioder. Det siste året har en del grafikere bodd og jobbet sammen med oss. Det har jeg lært enormt mye av, sier Kjellaug Hatlen Lunde som er bosatt på Steine.

– Forbilledlig

Jubileumsutstillingen er satt sammen av arbeider til de fire «fastboende», og 12 kunstnere fra inn- og utland som har oppholdt seg i kortere eller lengre perioder på Kunstkvarteret. Rådgiver i kulturavdelingen i Nordland fylkeskommune, Astrid Arnøy, mener Kunstkvarteret Lofoten har oppfylt målene om å bli et sted der lokale og tilreisende kan møtes og inspirere hverandre, og bygge opp om Lofoten som en region kunstnere kan bo og jobbe i perioder.

– Kunstkvarteret er forbilledlig, både måten det ble startet på og måten det drives på. Det har bidratt til å knytte sammen lokale og kunstnere fra inn- og utland. Det er blitt det vi håpet på, takket være et godt vertskap som tar seg av dem som kommer hit, sa rådgiver i kulturavdelingen i Nordland fylkeskommune, Astrid Arnøy, i sin hilsningstale med adresse til spesielt Vebjørg Hagene Thoe som har vært en ildsjel siden starten.

Hun trakk også linjene tilbake i tid for å underbygge at Lofoten har en lang tradisjon for å ta imot kunstnere.

– Det begynte på 1870-tallet, etter at Bjørnstjerne Bjørnson i 1869 i Aftenposten oppfordret kunstnere til å reise nordover for å male. Flere tok oppfordringen. Kunstkvarteret er en del av en lang tradisjon.

– God base

Tine Surel Lange har tre år bak seg på Kunstkvarteret. Hun er fra Bø i Vesterålen, har vokst opp i Danmark og har nå bosatt seg på Fredvang. Lange jobber med lyd, bilde og installasjoner.

– Det er en perfekt base for meg. Jeg er en del av et miljø, og blir inspirert. Dessuten reiser jeg mye i jobben. Da er det ekstra viktig å ha en base man trives godt i. Kunstkvarteret passer veldig godt for meg.

Artikkeltags