Leknes i Sogn og fjordane...?

Facebook forveksler byen og regionsenteret Leknes med en gård i Sogn og Fjordane.

Facebook forveksler byen og regionsenteret Leknes med en gård i Sogn og Fjordane. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

"Leknes, city in Sogn og fjordane, Norway" er stedangivelsen mange får på facebookposten om man publiserer fra Vestvågøy i Lofoten. (Teksten kommer opp i lys grå tekst ved siden av tidspunktet for publiseringa.)

Også hvis man søker opp Leknes som sted på Facebook, kommer denne feilplasseringa opp i ulike varianter.

Noen ganger er kartposisjonen riktig, men teksten feil - søk andre steder omvendt som her: Søket etter Leknes gir et kart der Leknes er plassert vest for Jotunheimen, MEN på samme oppføring er teksten pussig nok riktig: "Leknes is a town in Nordland county, Norway" fastslår Facebook og slenger med flere oppdaterte opplysninger om folketall og areal, hentet fra Wikipedia.

I denne oppføringa er teksten er riktig, men plasseringa er feil.

I denne oppføringa er teksten er riktig, men plasseringa er feil. Foto:

Facebook-feil i Sverige

Lofotposten har over tid forsøkt å komme i kontakt med Facebook for å spørre om årsaken til feilplasseringa, men har ikke fått svar på henvendelser gjennom Facebooks egne kanaler. Det har ikke lyktes Lofotposten å spore opp en kontaktperson heller.

I fjor skrev avisene Hela Gotland, The Guardian og VG om den svenske øya Gotland som i Facebooks kartunivers var plassert i Norge - til stor fortvilelse for reiselivsaktører på øya. Feilen er nå rettet.

Forvirrende stedsangivelse for Leknes, ett av to regionsenter i Lofoten.

Forvirrende stedsangivelse for Leknes, ett av to regionsenter i Lofoten. Foto:

Flere "lekneser"

Det er flere steder i Norge som heter Leknes. På Norgeskart.no som er Kartverkets kart på nett, finner man 77 treff på "Leknes".

Blant annet:

  • Et bygdelag i Lindås i Bergen
  • Kommunesenter i Leka kommune i Nord-Trøndelag
  • Gårder i  kommunene Askvoll, Flå, Osterøy, Etne
  • Fyrlykt i Ørsta

Men det er kun Leknes i Lofoten som er oppført under kategorien by.

UTFORDRING: Bli med på å dele denne artikkelen i sosiale medier og lag litt oppstyr - kanskje kan leserne sammen med Lofotposten få endret dette hos Facebook? Vi synes Lofoten som en av landets største reiselivsdestinasjoner fortjener at Facebook tar dette på alvor.

Har du informasjon eller kunnskap om hvordan karttjenesten til Facebook leveres - tips oss gjerne!

Markedsansvarlig Kristian Nashoug i Destination Lofoten.

Markedsansvarlig Kristian Nashoug i Destination Lofoten. Foto:

Destination Lofoten: - Problematisk

Markedssjef i Destination Lofoten, Kristian Nashoug, synes feilplasseringa av Lofotens Leknes er problematisk for reiselivet.

- Det er forvirrende for dem som klikker seg inn og får disse opplysningene opp, særlig hvis de på forhånd tror de vet hvor et sted er, sier Nashoug.

- Sånn kan vi ikke ha det. Dette må rettes opp i, fortsetter markedssjefen som vil hjelpe Lofotposten å få tak i personer i facebooksystemet som kan rette opp feilen.

Leknespub ved Førdefjorden?

Nyåpna Banken Pøbb og Spiseri på Leknes i Vestvågøy har opprettet side på Facebook. Der har de lagt inn adressen sin i kartet, Storgata 59, 8370 Leknes.

Så langt, alt vel. Men, om man er litt usikker på hvor adressen er, og trykker på det interaktive kartet - kommer man til at Banken Pøbb og Spiseri ligger på et nes utenfor Kvammen i Førdefjorden!

 I fjellet over Kvammen ligger trolig kilden til feilen, nemlig et vann som heter Leknesvannet.

- Det er veldig irriterende. Vi har prøvd å rette det opp, men det går ikke. Nå tør jeg ikke bruke "Leknes" som søkeord når jeg skal markedsføre Banken Pøbb og Spiseri gjennom Facebook, i stedet fører jeg opp for eksempel "Ballstad" og "Gravdal", sier daglig leder Vibeke Hansen.

Hun frykter bedriften kan miste kunder som følge av feilplasseringa.

- Det er mange som bruker veibeskrivelser via kart på Facebook, og om kundene ikke finner oss - ja så mister vi dem, sier Hansen som håper Facebook ordner opp i rotet fortest mulig.

Banken Pøbb og Spiseri i Storgata 59 på Leknes, ligger ifølge Facebook ved Førdefjorden....

Banken Pøbb og Spiseri i Storgata 59 på Leknes, ligger ifølge Facebook ved Førdefjorden.... Foto:

Kommenter: Har du opplevd feilplassering i Facebooks kart? Skriv gjerne nederst i saken.

Artikkeltags