Leknes: Veteraner markerer frigjøringsdagen

FRIGJØRINGSDAG: Stig Bang (t.v.) og Bjørn Arne Benjaminsen i Lofoten house of veterans håper veteraner tar turen til markeringen av frigjøringsdagen 8. mai på Leknes. FOTO: Kai Nikolaisen

FRIGJØRINGSDAG: Stig Bang (t.v.) og Bjørn Arne Benjaminsen i Lofoten house of veterans håper veteraner tar turen til markeringen av frigjøringsdagen 8. mai på Leknes. FOTO: Kai Nikolaisen Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Også i år inviteres veteraner til Vestvågøy rådhus for å markere frigjøringsdagen 8. mai.

DEL

8. mai markeres ikke bare som slutten på den tyske okkupasjonen av Norge i 1945. Frigjøringsdagen inkluderer også veteraner som har tjenestegjort i norske styrker i utlandet.

– Det blir delt ut medaljer til veteraner som har tjenestegjort i Gaza, Libanon, Bosnia, Kosovo og Afghanistan under markeringen på Leknes, forteller Stig Bang, daglig leder i Lofoten house of veterans, et samlingssted i Storgata på Leknes for veteraner som har tjenestegjort i utlandet.

Lofot-arrangement

Bang håper mange veteraner tar turen til Vestvågøy rådhus onsdag ettermiddag. Bak markeringen står Vestvågøy kommune sammen med HV 16 og Norges Reserveoffisersforbund.

– 8. mai er frigjøringsdagen og veterandag. Vi mener det er viktig å hedre veteranene, og markere frigjøringsdagen med et arrangement på frigjøringsdagen. Det er fjerde året jeg deltar, og det er en glede, sier ordfører Remi Solberg som skal dele ut medalje og diplom.

I tillegg blir det innlegg fra Vestvågøy Historielag og Norges Reserveoffisersforbund knyttet til historien og Forsvarets rolle.

Veteranhuset

I rådhuset vil veteraner få medalje for tjenesten utenlands. Ifølge Bang er den eldste 90 år, og tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden etter andre verdenskrig.

Stig Bang setter pris på at kommunen holder frigjøringsdagen i hevd.

– Det betyr mye. Nå er markeringen blitt en tradisjon. Vi setter stor pris på kommunens innsats, sier Bang.

Etter markeringen i rådhuset inviteres veteranene til å besøke Lofoten house of veterans sitt lokale på Leknes, som ble åpnet i vinter.

– Der blir det kaffe og kaker og sosialt samvær. Dette er veteranens treffsted, og vi håper mange vil bruke det, sier Stig Bang.


Artikkeltags