Lærte bort å sy ekte kjøttrull

11 år gamle Erlend Lorentzen fikset syinga greit. Slakter Knut Horn går rundt og hjelper til.

11 år gamle Erlend Lorentzen fikset syinga greit. Slakter Knut Horn går rundt og hjelper til. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Sånn, der setter du inn nåla. Slakter Knut Horn på Vestvågøy stilte torsdag opp for andre år på rad, for å lære bort kunsten å sy hjemmelaget kjøttrull.

DEL

11 år gamle Erlend Lorentzen er stø på hånden med kniven. Først med å beine ut en slagside. Deretter med å skjære tykke kjøttstrimler av en bog lammekjøtt.

– Jeg er ikke redd kniver. Jeg har lært å ikke skjære mot meg, og når jeg skal levere den fra meg gjør jeg sånn, sier 11-åringen og viser.

– Må du ikke ta tommelen nå, formaner slakter Knut Horn.

Tradisjon

Horns Slakteri og Coop Extra arrangerte første gang et kurs i sy rull og sylterull.

Mens det i fjor var så stor pågang at de måtte ha to dager med kjøttrull-sying, er det i år nok med en.

– Vi har ni deltakere i år. Vi skulle hatt tre til, men de kunne ikke komme på grunn av været, forteller butikksjef ved Coop Extra, Einar Martinsen.

– Hvorfor holde kurs?

– Det er for å ta vare på de gamle tradisjonene. Og så har vi jo ekspertene rett borti veien, sier Martinsen og refererer til Horns Slakteri og slakter Knut Horn.

Butikksjef Einar Martinsen og slakter Knut Horn setter pris på å holde tradisjonen i hevd.

Butikksjef Einar Martinsen og slakter Knut Horn setter pris på å holde tradisjonen i hevd. Foto:

Knivsertifikat

Mens noen av deltakerne aldri har sydd eller vært med å sy rull, har noen litt erfaring. Det har også 11-åringen.

– Jeg har sydd rull på skolen (Opdøl red.anm.). Da fikk jeg knivsertifikatet, forteller han.

Kristin Robertsen fra Stamsund har også sydd rull før, men ikke helt på samme måte – og det er fint å lære noe nytt.

Samt ta vare tradisjonen. For ikke å glemme at kjøttrull er godt.

– Kjøttrull er det beste, sier Ingvild Robertsen.

Nærmest Ingvild Robertsen og Kristin Robertsen t.v. og t.h. 11 år gamle Erlend Lorentzen, og Terje Tilrem.

Nærmest Ingvild Robertsen og Kristin Robertsen t.v. og t.h. 11 år gamle Erlend Lorentzen, og Terje Tilrem. Foto:

Tips

Horn deler villig på tips:

1. Ikke bruk kjøtt som har mørnet for mye. Da kan kjøttrullen ry.

2. Ikke vær redd for å bruke gelatin. Legg godt med gelatin på slagsia.

3. Ikke frys en rull som er kokt. Da vil den ry.

4. Det er en fordel med lange kjøttstrimler når du skal fylle på slagsiden.

5. Ikke skjær for tynne kjøttstrimler. Da kan rullen ry.

Artikkeltags