25. til 27. september arrangeres den åttende Matfestivalen i Lofoten. Denne gangen med en ekstra smak av Italia.

– Da vi startet opp med matfestivalen, så var det med en liten drøm om å vise fram hva som skjer med råvarene våre ute i Europa. Rundt årsskiftet så jeg et TV-program, «Norsk på italiensk», der et kamerateam fulgte fiskere fra Napp som hadde havnet i Agliano Terme i Piemonte-regionen. Der hadde de tatt med seg torsken sin til Barbera fiskefestival. Da jeg så det tenkte jeg at dette var muligheten vi har ventet på, sier Roger Larsen i Lofothallen AS.

Les også: Bjørn-Ivar og torsken blir TV-stjerner

Gira fra Italia

Etter å ha tatt kontakt med arrangørene av Barbera fiskefestival, viste det seg at de italienske kokkene, vinprodusentene og festivallederen tente på ideen om å bli med på tur nordover.

– De startet festivalen for første gang i fjor, og opplevde å få enorm oppmerksomhet med den. Nå har vi altså innledet et samarbeid. De virker svært lysten på å samarbeide med Lofoten, sier Larsen til.

Se bildeserie fra fjorårets festival!

 – Tilknytningen mellom Lofoten og Italia er stor, og har alltid vært et ønske for festivalen. De bobler over av ideer, og det gjør det ekstra artig å jobbe med matfestivalen, sier Randi Rasmussen i Lofothallen AS.

Festivalen åpner fredag 25. med «Winemakers dinner» på restaurant Bevares, med sommelier Christer Berens og vinprodusent Andrea Faccio, før festivalen fortsetter med DumDum Boys i Lofothallen.

 – Middagen blir for folk som er interessert i vin og for fagfolk. Vi får opp en italiensk kokk som står for matlagingen. Christer Berens er udannet sommelier fra Kulinarisk institutt, og er for noen kjent fra TV2 og P4, der han prater om vin, sier Larsen.

Les også: Åpner kro på kaia

Nytt og tradisjonelt

Lørdag åpner festivalen dørene, der både innslag av Italia og mer tradisjonelle stoppunkter fra Matfestivalen inngår utover dagen.

– Det blir innslag av italiensk mat som pølser og oster. Vi har med Roy Magne Berglund som tilbereder norsk fisk på italiensk, men også tradisjonelle ting som utdeling av næringsprisen, kulturprisen og den nye miljøprisen, sier Larsen. Og i likhet med tidligere blir det musikalske innslag.

I tillegg til fredagens DumDum Boys spiller «Sweet Like Chili» og Sigrun Sparboe i løpet av helga.

– Vi skal fremdeles være Matfestivalen i Lofoten, selv om vi får en internasjonal vri på ting. Essensen er den samme, sier Rasmussen.

Besøkstallet for festivalen har økt for hvert år, opp mot fjorårets besøksrekord på 3000. Allerede merkes det på interessen for kommende festival. – Vi opplever at folk spør og at ting lekker ut om årets festival. Vi merker også en økt interesse fra media, og har levert ut de første billettene etter henvendelser fra store magasiner og sånt. Det er jo artig, sier de.

Les også: Nå får pølsene på Statoil konkurranse!

Les også: – Vi har tatt opp lån med mange nuller. Det skremmer litt, men vi tar utfordringen!

Les også: - Jeg tror at ostene våre er spredd til alle kontintene