Vestvågøy får millionkompensasjon fra regjeringen - Det kan de takke nabokommunene for

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (t.v.) åpner pengesekken for Vestvågøy kommune. Her i samtale med Richard Sandnes.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (t.v.) åpner pengesekken for Vestvågøy kommune. Her i samtale med Richard Sandnes.

Artikkelen er over 3 år gammel

Vestvågøy kommune er en av tre kommuner i Nordland som får kompensasjon fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

DEL

Noen kommuner prøvde å redusere sine smådriftsulemper gjennom å slå seg sammen med andre i kommunereformen, men uten at nabokommunene ønsket det samme. – Dette er kommuner som reelt har forsøkt å bygge nye velferdskommuner, men fikk nei fra naboene. Disse får derfor en kompensasjon for endringer i inntektssystemet, sier kommunalminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Bakgrunn: Lofoten unngår "tvangsekteskap"

En av disse kommunene var Vestvågøy kommune, som ønsket sammenslåing med Flakstad og Moskenes. Etter at folkeavstemningen i Vestvågøys nabokommuner satte en stopper for sammenslåing, åpner Sanner pengesekken for Lofotens største kommune.

Les også: - Respekter avstemningen og se bort fra fylkesmannens råd

– Dette kan oppleves som en uheldig konsekvens av endringene i inntektssystemet. Etter stortingets vedtak i kommunereformen, vil vi derfor nå fordele om lag 36 millioner kroner til 23 kommuner som står ufrivillig alene etter kommunereformen, sier Sanner. Vestvågøy, Alstahaug og Vefsn er de eneste Nordlandskommunene på listen.

Les også: Vest + Øst = Sant?

Kommunene blir kompensert for halvparten av det de tapte på endringene i basistilskuddet og småkommunetillegget fra 2016 til 2017, heter det videre i pressemeldingen. Dette gir en kompensasjon på 1.634.000 kroner til Vestvågøy kommune.

Artikkeltags