Håper mange blir med på bygging av fuglekasser: – Den fineste måten vi kan hjelpe fuglene på

Fuglekasser: Naturvernforbundet i Lofoten inviterer til fuglekassebygging.

Fuglekasser: Naturvernforbundet i Lofoten inviterer til fuglekassebygging. Foto:

Fuglene trenger også et hjem, og Naturvernforbundet i Lofoten inviterer til boligbygging.

DEL

Naturvernforbundet i Lofoten inviterer til fuglekassebygging ved Holdalsvatnet på Vestvågøy 14. september. Naturvernorganisasjonen har bestilt 250 byggesett med fuglekasser til arrangementet. Leder i Naturvernforbundet i Lofoten, June Grønseth, håper mange dukker opp ved grillhytta ved vannet.

– Det er første gangen vi gjør dette, så vi håper av veldig mange vil komme. Det passer for absolutt alle sammen, ta med en mor og en far eller en søster og en bror. Vi håper familien tar det som et familiearrangement. Det er veldig lett å sette sammen kassene, og man trenger bare en hammer, sier hun og fortsetter.

– Så kan man ta med kassene hjem, male de, henge de opp og vente på våren. Det er veldig hyggelig å se de første fuglene som kommer og bygger i kassene.

Hjelpe de søte små

Oppdrag fuglekasse er et samarbeidsprosjekt mellom Naturvernforbundet, Miljøagentene og Norsk Ornitologisk Forening. Hvert år velger de ut nye fugler som de gjør en ekstra innsats for å hjelpe. I 2019 er perleugle, kjøttmeis, stær og tjeld spesielt i fokus.

– I våre områder har vi store tettheter av både kjøttmeis og fluesnapper. De kan ikke bygge reir andre steder enn i kasser, derfor trenger de hjelp, sier hun.

Naturvernforbundet håper også på et lignende et i Vågan. Grønseth forteller at de inviterer til dette arrangementet fordi fuglene sliter med å finne seg en bolig.

– Det er viktig å ivareta de søte små, og de trenger hjelp. Den fineste måten vi kan hjelpe dem på er å bygge hus til dem, sier hun.

Fuglekassene bør henges et sted hvor fuglene får fred og ikke føler at de blir overvåket. Så ikke rett i nærheten av inngangsdøra.

– De bør heller ikke henges nært vindu, fordi det kommer en del lopper med disse fuglene, sier Grønseth.

Norges eldste

Naturvernforbundet er Norges eldste naturvernorganisasjon og har nå passert 30.000 medlemmer, med 187 medlemmer i Lofoten.

– Vi ønsker selvfølgelig flere medlemmer også i Lofoten. Tidligere har vi også invitert til strandrydding, og nå har vi planer om å delta på den kommende klimastreiken hvor det er natur og ungdom som er hovedarrangør.

Grønseth ble valgt til ny leder i Naturvernforbundet i februar, og har vært leder i et halvt år.

– Det har vært veldig fint. Det er mye å skrive, henge fingrene i og lese seg opp på. Vi har et bredt syn på saker og det er mye vi må sette oss inn i med tanke på hva politikerne holder på med. Vi må få gitt de innspillene vi ønsker i tide. Nå med byplanen i Svolvær, og arealplanen i Vestvågøy med havbruksdelen. Det er mye å sette seg inn i, men det er veldig hyggelig, sier hun.

Artikkeltags