- Vi må tenke nye tanker sammen, og holde aktiviteten oppe for å få verdi i bygda

Mannsterk: Det var godt oppmøte på Alstad turistsenter, da Senterpartiet inviterte til folkemøte på mandag.

Mannsterk: Det var godt oppmøte på Alstad turistsenter, da Senterpartiet inviterte til folkemøte på mandag.

Artikkelen er over 5 år gammel

Mandagens folkemøte på Alstad turistsenter vitnet om at savnet etter helsetjenester i Borge bygdeheimbygget er stort.

DEL

Steinar Hansen og Senterpartiet, som hadde invitert til folkemøtet, innledet med å redegjøre for uvissheten som råder i Nord-Borge.
– Vi i Senterpartiet har vært opptatt av at noe skal skje her oppe, men vi har foreløpig ikke fått svar på noen spørsmål. Ingenting har skjedd, og vi får ingen informasjon, så vi lurer på hva som tenkes med Borge bygdeheim. Da tenkte vi det kunne være redelig å ha et møte med folk. Det er hverken satt av penger til drift, eller lagt noen planer, så med dette prøver vi å være i forkant, ved å høre hva folket tenker om saken, sa han.

– Alt er bedre enn at det står som nå. Vedlikeholdet er bortimot fraværende, og deler av bygge skal averteres for salg. Selges det stykkevis, så har vi et problem, la han til. Irene Arntzen var en av flere som i løpet av møtet påpekte at et privat initiativ til drift i bygget ville vært velkomment.
– At kommunen gjør noe nord for Sjurbakken er bare å glemme, for alt skal til Leknes. Det hadde gått an at private overtar og driver en eldretjeneste, sa hun.
 

– Trenger arbeidsplasser

Sps Tone May Nordstrand uttrykte heller ikke noe tro på at kommunal drift i bygget ville være aktuelt, men så med mer skepsis på at private aktører skulle finne bygget attraktivt.

– Det hadde vært flott om private kunne starte opp der, men det skal penger til, og det er ikke så enkelt. Og sånn som ting er nå, kan jeg ikke se for meg at kommunen skal komme til å starte opp noe her. Vi trenger sykehjemsplasser, men det at det blir her oppe kan det bli vanskelig å kjempe for i kommunestyret. Det blir spennende å se hva rådmannen foreslår når saken skal opp i februar. Og om det blir lagt ut for salg, så håper jeg at noen kan få til noe. Vi trenger arbeidsplasser her oppe, for at folk skal bo i bygda, sa hun.

Alternative ideer

Blant alternative bruksområder for bygget, ble flyktningemottak, krisesenter og avrusningssenter foreslått. Kurt Atle Hansen, fra Vestvågøy Sv, hadde en litt mer utradisjonell tilnærming til spørsmålet om hva man skal gjøre med bygningsmassen.
– Det er godt å se at engasjementet fortsatt er til stede her. Jeg har vært på bygget sammen med Vestvågøy eiendomsdrift, og kan meddele at det ikke er noen betydningsfulle skader der. Bygget har varme, og det er av brukbar kvalitet. Uten alt for store omkostninger, burde det gå an å få i gang inntektsbringende aktivitet der, kanskje i forbindelse med sommermarkedet, og på sikt, noe innen omsorg. Kanskje et annet nivå av omsorgsboliger. Området ligger mellom Svolvær og Leknes, i naturskjønne omgivelser, i leia til det nye arbeidsmarkedet. Det kan brukes til noe positivt, for eksempel ved dagsopphold for både barn og eldre, sa han.

– Man kan koble natur og omsorg med hverdagsrehabilitering. Med rett fagfolk på plass, kan man ta i bruk alt fra bærplukking til sansehager. Roturer fra naust, seiling, tradisjonelt håndverk eller så kan bygget brukes som vandrerhjem. Jeg har selv sett langt verre bygg brukt til både vandrerhjem og hotell. Vi må tenke nye tanker sammen, og holde aktiviteten oppe for å få verdi i bygda. Være på offensiven og stille opp i utvalg og grupper når det trengs, la Hansen til.

Artikkeltags