Gå til sidens hovedinnhold

Fylkesmannen gir Vestvågøy pris for å ha snudd økonomien: - Vi er meget imponert over snuoperasjonen!

Artikkelen er over 4 år gammel

Fylkesmannen i Nordland gir fornyingsprisen for 2017 til Vestvågøy kommune. Det ble klart på kommunekonferansen i Bodø onsdag.

- Vestvågøy har gjennom systematisk forbedringsarbeid ledet av kommunens medarbeidere, snudd en negativ utvikling og tilpasset et kvalitetsmessig godt tjenestetilbud til de økonomiske og driftsmessige rammebetingelsene, heter det i begrunnelsen.

Imponert over Vestvågøy

I en pressemelding viser Fylkesmannen til at kommunen i perioden 2009 til 2014 hadde et markert dårligere resultat enn resten av Kommune-Norge.  Etter 2015 har man snudd skuta.

- Vi er meget imponert over den snuoperasjonen som Vestvågøy har gjort etter at kommunestyret i 2010 vedtok å gjennomføre en helhetlig omstillingsprosess.  Både organisering, struktur, drift og prioriteringer er gjennomgått. Konkrete tiltak har bragt økonomien under kontroll. Resultatet har vært overskudd både i 2015 og 2016.

- Utfordringen nå blir å holde positivt resultat over tid, sier fylkesmann Hill-Marta Solberg.

Prisen har man delt ut siden 2011, ønsket er å spre gode erfaringer og inspirere kommunene til å satse på fornyningsprosjekter.

Ordfører Remi Solberg tok i mot prisen.

- Kreative og modige

Omstillingsprosjektet i kommunen ble ledet av Villy Angelsen.

Han er strålende fornøyd med å få pris for arbeidet.

- Dette er veldig artig, sier Angelsen til Lofotposten onsdag ettermiddag.

Prosjektet gikk januar 2014 til oktober 2016.

- Det har vært veldig masse folk i sving. Både ansatte, ledere, tillitsvalgte, verneombud, ulike faglig og andre har vist stor kreativitet og stort mot for å gå inn i vanskelige problemstillinger, sier han.

Også politikerne får ros.

- Jeg synes politikerne i Vestvågøy har vist stort mot. I desember 2014 vedtok man en kuttpakke på 26-27 millioner uten endringer. Det er modig.

Selv om det konrekte prosjektet ble avsluttet i fjor høst er ikke omstillingsarbeidet over.

- Dette er noe vi må jobbe med hele tida. Å tilpasse økonomien gjør vi og vi jobber med forbedringsarbeid for å heve kvaliteten på tjenestene. Vi jobber med kontinuerlig forbedring gjennom "Lean" og vi har også endret en del på organiseringen. Det er heller ikke gitt at en løsning vi finner i dag er god i morgen, sier Villy Angelsen.

- Ikke et hvileskjær

Ordfører Remi Solberg er glad for prisen.

- Det er flott å bli gjort stas på. Dette er også en pris som henger høyt. Dette er en  anerkjennelse av det arbeidet kommunen har lagt ned og som veldig mange har deltatt i. Sånn sett er det en pris til både ansatte, ledere og politikere, sier han og erkjenner også at det er behov for kontinuerlig omstilling.

- Vi må hele tida være på jakt etter å gjøre forbedringer.

- Det å få en slik pris forplikter, hvordan skal dere holde på resultatet?

- Vi må ha en nøkternhet og rett tjenestenivå. VI kan ikke ha lemfeldig bruk av penger. Det er en politisk ambisjon at vi skal ha økonomiske handlingsregler med to og tre prosent  driftsresultat, egenkapital i investeringer og sette av penger på fond.

- Dette er ingen sovepute og det er ikke rom for hvileskjær, slår Remi Solberg fast.

Les også: Misnøye får politikerne til å se på eiendomsskatten på ny

Kommentarer til denne saken