Trenger flere til å lære bort norsk

Frivillige: Vestvågøy Røde Kors trenger flere frivillige til sitt norsktreningsprogram. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Frivillige: Vestvågøy Røde Kors trenger flere frivillige til sitt norsktreningsprogram. Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Vestvågøy Røde Kors ønsker seg flere frivillige til sitt norsktreningsprogram.

DEL

- Språk er den viktigste nøkkelen til god integrering. Det å kunne norsk er avgjørende for å kunne fungere i sosiale sammenhenger, ta en utdanning og få et godt og verdig liv i Norge, skriver Vestvågøy Røde Kors i ei pressemelding.

De har tilbudt norsktrening og leksehjelp i flere år, både til asylsøkere i mottak og til bosatte.

Søker flere

- Vi har en kompetent og iherdig gruppe av frivillige som har bidratt til dette arbeidet, men ettersom tilbudet blir kjent ser vi en stadig økende etterspørsel. I 2018 vil vi derfor styrke dette viktige arbeidet, slik at flest mulig av våre nye landsmenn - og sambygdinger - kan få hjelp til å oppnå bedre integrering og en mulighet til å ta seg en utdannelse ved ordinære norske skoler, skriver de videre.

Nå går de bredt ut for å nå enda flere frivillige som kan hjelpe dem med arbeidet.

- De fleste i programmet er på ulikt nivå, alt etter hvor lang tid de har vært i Norge. Alle som kommer som innvandrere får kurs i regi av kommunen, men får ikke alltid praktisert språket, sier ansvarlig for norsktreningsprogrammet, Ann-Kristin Stensen til Lofotposten.

- Noen av dem har masse utdanning fra hjemlandet sitt, og ønsker påfyll for å komme seg videre i utdanningsprogrammet. Det er med andre ord mange målgrupper, men ikke nok frivillige til å nå alle, fortsetter hun.

Ikke noen krav

Slik situasjonen er i dag er det nok frivillige til å holde kurs for nybegynnere og de som har vært her litt lengre.

- Det er en fordel om de som melder seg som frivillig har en god form for relasjonsbygging. Vi er tre faste som er utdannet lærere, men det er ikke et krav. Man kan bidra på mange måter, enten som en snakkevenn, en støttekontakt for en familie eller noe annet. Det finnes mange forskjellige metoder man kan bruke, og hvis noen ønsker å bidra; ta kontakt, så organiserer vi det på en eller annen måte, sier Stensen.

Norsktreningsprogrammet har gått til anskaffelse av nytt og bedre materiell, slik at arbeidet blir lettere for dem som skal utføre det. Så langt har undervisningen foregått på Meieriet Bibliotek og Leknes skole.

- Vi har imidlertid fått mange forespørsler om blant annet undervisning på blant annet Gravdal. Hvis vi klarer å få med flere frivillige, vil vi tilby både norsktrening og leksehjelp på flere steder, skriver Vestvågøy Røde Kors videre.

Artikkeltags