16 bønder fikk avlingsskadeerstatning: – 2018 ble et ekstraordinært år

DÅRLIG ÅR: Dyp tele, regn og kaldt vær ga bøndene store utfordringer

DÅRLIG ÅR: Dyp tele, regn og kaldt vær ga bøndene store utfordringer Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I 2018 fikk 16 bønder i Lofoten avlingsskadeerstatning. I 2017 kom det ikke inn en eneste søknad.

DEL

På landsbasis kom det i fjor ca. 15 000 søknader om avlingsskadeerstatning. I sør var det tørken som var hovedårsaken, mens i nord var det tele, regn og generelt kaldt vær som var årsaken til dårligere avling.

Etter fjorårets vekstsesong søkte 174 foretak Fylkesmannen i Nordland om erstatning ved klimabetinget avlingssvikt her i Nordland.

-Søknadene er fordelt på 33 kommuner. Sortland kommune var kommunen i Nordland med flest søknader, hele 32 stykker. 15 kommuner hadde 1 eller 2 søknader, opplyser Fylkesmannen.

16 fra Lofoten

I Lofoten kom det inn 16 søknader. Tre fra Røst, en fra Flakstad, en fra Vågan og 11 fra Vestvågøy.

Landbruksrådgiver Ivar Johansen i Vestvågøy kommune beskriver 2018 som et ekstraordinært år.

– I 2017 hadde vi ikke en eneste søknad, men altså 11 i fjor. 10 for gress og en for potet. Hos oss var det isbrann og den dype telen som var hovedårsaken. Når telen er så dyp som den var i fjor så går det lang tid før veksten starter. Når så juni ble så kald så hemmet det veksten kraftig. 2018 ble et ekstraordinært år i så måte, sier Johansen som peker på at det har vært verre år.

– Jeg har vært med noen år, og husker godt 1997. Da fikk vi inn over 70 søknader. Rett nok var det flere gårdsbruk, men det var et ekstremt år. Da var det tørken som var problemet, forteller han.

Jevnt fordelt

Han sier at de 11 søknadene er jevnt fordelt over hele øya.

– Er det noen som har fått så lite avling at de må redusere husdyrholdet?

– Nei, ikke så vidt jeg vet. Signalene fra bøndene er at de kompenserer med å kjøpe fôr, samt økt bruk av kraftfôr, sier landbruksrådgiveren.

Han er spent på hvordan året i år blir.

– I fjor vinter var det uvanlig mye frost, og det blir spennende å se om det blir slik i år og. Vi får håpe det kommer snø som isolerer. Vi bør helst ikke få et slikt år to år på rad. Vi ser at det ikke bare er i Norge som avlingene ble redusert i fjor. Det var det sammen i hele Norden. Jeg skal ikke spekulere i om dette er naturlige svingninger eller om det er klimaendringer, sier Ivar Johansen i Vestvågøy kommune.


Artikkeltags