Gå til sidens hovedinnhold

Barnehageplassene var ubrukt i tre måneder. Nå må barnehagen betale tilbake tilskudd.

Artikkelen er over 2 år gammel

Fylkesmannen slår fast at Trollknausen barnehage må betale 48.268 kroner til Vestvågøy kommune.

Saken har versert siden mars i år da Vestvågøy kommune krevde tilbakebetalt tilskudd kommunen ga den private barnehagen i Stamsund høsten 2017 for to barn som bodde i Tromsø.

Bakgrunnen var at foreldrene planla flytting til Vestvågøy, og fikk plass i Trollknausen barnehage fra 1. september. Flyttingen skjedde ikke før tre måneder senere, og de to barna var på plass i barnehagen 8. desember i fjor.

De var imidlertid med på barnehagens liste over plasserte barn per 1. oktober, en rapportering som dannet grunnlaget for drifts- og kapitaltilskudd fra kommunen for siste kvartal 2017.

Betaling for en plass

Vestvågøy kommune sendte først refusjonskrav til Tromsø kommune som avslo fordi barna hadde plass i privat barnehage i ishavsbyen fram til begynnelsen av september. Da kravet om tilbakebetaling ble sendt Trollknausen, svarte Private Barnehagers Landsforbund med å sende klage til Fylkesmannen.

– Dersom et barn har to barnehageplasser, er det kun barnehagen som barnet faktisk går i som har rett på tilskudd. Her vil det være barnehagen i Troms i perioden 1. september til og med 8. desember. Barnehagen må selv bære kostnaden dersom den tar inn et barn som ikke benytte seg av plassen fordi barnet har plass i en annen barnehage. Det skal ikke gis tilskudd for samme barn to ganger, heter det i avgjørelsen fra Fylkesmannen som rådførte seg med Utdanningsdirektoratet før av avgjørelsen til fordel for Vestvågøy kommune ble fattet. Den kan ikke påklages.

– Forstår foreldre

Kommunalsjef for utdanning i Vestvågøy, Pål Einar Røch Johansen, mener Fylkesmannen har foretatt en viktig avklaring for kommunene.

– Saken er ikke bare spesiell for oss, men også for Fylkesmannen siden han var såpass usikker at Utdanningsdirektoratet ble bedt om å tolke regelverket. Det er en viktig prinsipiell avgjørelse.

Han forstår foreldre som ønsker å sikre seg barnehageplass, blant annet i forbindelse med flytting til et nytt sted.

– Men det som står fast er at det er kommunen du er folkeregistrert i som får tilskudd fra staten, ikke kommunen du planlegger å flytte til. Derfor skal det ikke gis tilskudd til to barnehageplasser for ett barn. Denne avklaringen er viktig, sier Johansen.


Kommentarer til denne saken