– Utsendelsen av stamsundfamilien strider mot menneskerettighetene

– brudd på grunnloven: Ørjan Arntzen (SV) ber Vestvågøy kommunestyre hjelpe til for å få familien tilbake til Stamsund. Foto: Lise Fagerbakk

– brudd på grunnloven: Ørjan Arntzen (SV) ber Vestvågøy kommunestyre hjelpe til for å få familien tilbake til Stamsund. Foto: Lise Fagerbakk

Artikkelen er over 4 år gammel

En afghansk familie med to norskfødte barn, ble 20. mars sendt til Kabul. Det eldste barnet gikk i 1. klasse på Svarholt.

DEL

En afghansk familie med to norskfødte barn, ble 20. mars hentet i Stamsund og sendt ut av landet, tilbake til Afghanistan.

Tilbake sitter venner i Stamsund, som ikke er beroliget over norske myndigheters forsikringer om hvor trygt det nå er i Afghanistan.

Vestvågøy SV engasjerer seg også i saken.

– Snart ferdig i 1. klasse

– Myndighetene har sagt at barn som har fullført første skoleår, får permanent opphold. Dette barnet hadde to måneder igjen. Vi har flere lignende tilfeller andre steder i landet, sier Ørjan Arntzen, som tirsdag informerer Vestvågøy kommunestyre om saken.

– Jeg synes dette er en alvorlig sak. Familien er sendt ut til det som kan betegnes som et krigsområde. Hensynet til barn må være sterkere, sier han og viser til Stortingsmelding nr. 27 (2011–2012) om barn på flukt.

Han viser også til Grunnlovens oppdaterte kapittel om menneskerettigheter: «Ved handlinger og avgjørelser som berører barn, skal barnets beste være et grunnleggende hensyn.» og  FNs barnekonvensjon.

Arntzen sier han har hele partiet bak seg, når han foreslår at kommunestyret vedtar følgende:

«Vestvågøy kommunestyre mener at utsendelsen av familien Sadeqi bryter med menneskerettighetene, og med Grunnlovens paragraf 104. Dette er ikke Norge som rettsstat og demokrati verdig.»

Familien skal ha bodd på Vestvågøy mottak i Stamsund i syv år, og skal ha vært integrert.

– Integrert

– Lokalbefolkning og venner i Stamsund har kontakt med NOAS for å gjennomgå det rettslige i utvisningsvedtaket, sier Arntzen.

Han viser til at ingen av barna har bodd andre steder enn Norge, og dermed skal behandles som «lengeværende».

– Regjeringen har åpnet for at lengeværende asylbarn skal få bli i Norge. Likevel ser vi at barn som i praksis er norske og ikke har noe forhold til foreldrenes hjemland, blir sendt ut, sier Arntzen.

Familien skal etter det Lofotposten kjenne til, ha blitt fløyet til Kabul, hvor de ikke har noen familie. De skal i skrivende stund ha et sted å bo – i rundt en uke til. Da må de finne seg noe nytt. Arntzen har vært i kontakt med Jawid Sadeqi, som skal ha fortalt om svært vanskelige kår for familien.

På siden "Ka skjer i Stamsund" skriver Jawid Sadeqi til sine venner på hjemstedet.

Stadig flere sivile ofre

Human Rights Watch, melder om stadig flere angrep og stadig flere sivile ofre i Afghanistan. Det var i 2015 registrert 37 prosent flere kvinnelige drapsofre, og 14 prosent flere barneofre i konflikten, som det siste året skal ha forverret seg. Tallene skal være utarbeidet av United Nations Assistance Mission to Afghanistan (UNAMA).

Taliban pekes på som hovedsynderen; ikke bare for at sivile blir rammet, men det hevdes at Taliban bevisst går etter sivile. Sivile tap som en følge av Afghanske militære styrker, skal også ha økt.

Det fryktes at de sivile tapstallene første halvår i år, vil bli enda høyere. Leger uten grenser opplevde høsten 2015 å få bombet et sykehus; av amerikanske styrker. Organisasjonen opplyser at de foreløpig ikke har bestemt seg for om de vil bygget opp sykehuset igjen. Til det er forholdene for ustabile, og legene ber om forsikringer fra begge parter, om å følge internasjonal humanitærrett.

Les også: -Fotballen spleiser oss.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken