Gå til sidens hovedinnhold

Iskalde vågestykker i spektakulært lofotlys

Film med proffskatere på frossen sandstrand i Lofoten

Artikkelen er over 6 år gammel

Med en skateramp lagd av is og sand, en frossen sandstrand, proffe skatere og et 17 mann stort filmteam lager Jørn Ranum en høyst uvanlig film i lofotnaturen.

Det blåser iskald vind inn over stranda mandag formiddag der en gjeng skateboardere trener på triks og setter fart bortover mot et båtvrak på den frosne sanden.
Et godt innpakket kamerateam filmer, dirigerer og rigger seg rundt området for å få med både spektakulært lofotlys og spenstige hopp og bevegelser.
Like ved står en forskalet skaterampe som består av is og sand, den skal ha en sentral rolle i filmen.
Totalt 17 stykker er med i teamet når regissør Jørn Ranum lager film på lofotstranda sammen med produksjonsselskapet Turbin film AS.

Spennende møte

Fra før har Ranum blant annet vært med på å lage den velkjente filmen «Nordfor Sola».
Filmen som blir til på stranda på Eggum er ganske annerledes slår han fast.
– Dette er mer smalt. Det skal ikke bli TV-film. Dette er noe jeg har lagd fordi jeg synes det er kult. Det er ikke noe mål å treffe bredt, sier Ranum i et ledig øyeblikk på det hektiske settet.
Nå har han med seg flere proffe skatere i fjæra til et møte mellom urban kultur og lofotnatur.
– I dag har vi jobbet med å filme en del skatetriks, sier Ranum og mener filmen dels også er en kunstfilm som ikke bare har fokus på skateboard.
Ideen til filmen fikk han da han oppdaget at den frosne stranda på Eggum var steinhard og kunne skates på.

Ny opplevelse

Karsten Kleppan er en av proffskaterne som er med i filmen.
Han og resten av skaterne søker ly i en bil for å ta en pause fra filming, hopp og triks.
– Det er første gang jeg skater på en frossen strand, sier han og sammen med de andre bedyres det at det ikke er så kaldt som det ser ut som.
– Når vi skater er vi jo i aktivitet, mener gjengen som varmer seg i bilen.
– Jeg har aldri vært i Lofoten før, det er helt nydelig, sier Karsten Kleppan.

Kun sand og vann

Filmteamet er bosatt på Eggum mens man jobber med prosjektet, og man regner med å bruke denne uka til å filme før etterarbeidet tar til med klipping og redigering.
Tirsdag var deler av staben på vei mot Kvalvika for å skate på stranda og filme der, mens andre ble igjen for å jobbe med å få rampen av sand og is helt ferdig.
Både mandag og tirsdag ble det jobbet for å få skaterampen på plass slik at skaterne kan ta den i bruk.
– Det er litt for varmt, det skulle gjerne vært litt kaldere. Vi skulle ta av forskalingen i går, men den var ikke frosset inni, sier produsent Anders Graham i Turbin Film AS.
Rampen skal være kun av naturlige materialer slik at den ikke setter varige spor på stranda.
– Jørn er veldig opptatt av miljøet og han vil at vi ikke skal etterlate oss spor når vi er i naturen. Her er det kun sand fra stranda og vann. Når vi tar bort forskalingen skal den stå av seg selv, sier Graham.

Eksperimenterer

Det lages foruten selve hovedfilmen også en dokumentar om prosessen, byggingen av skaterampen og jobben med å lage det hele.
Foreløpig er det ikke klart hva selve filmen skal hete.
– Hovedfilmen har man enda ikke bestemt seg for et navn til. Det er tenkt litt forskjellige ting, men ikke kommet ut med et navn, sier innspillingsleder og produksjonsleder Annett Ødegaard.
Filmen til Jørn Ranum er støttet av Norsk filminstitutt.
– Tanken hans er å bringe sammen det urbane det rurale. Det møtet er det vi jobber med og prosjektet begynte for to år siden. Han jobbet fram et filmkonsept som vi nå filmer og eksperimenterer med. Dette er en del av Nye veier hos NFI som utvikler spesielle talenter innenfor film i Norge, sier produsent Anders Graham.

Kommentarer til denne saken