Tidligere i sommer skrev Lofotposten at besøkende på Uttakleiv nå kan ta i bruk nytt toalettanlegg, tømmeanlegg for bobil og et oppgradert uteanlegg.

Har du bidratt til tiltak? Meld det gjerne inn på denne siden.

Kan ta betalt

Det er beiteareal som er åpnet og tilrettelagt for turister og teltende. Og slik har grendelaget fått muligheten til å ta betaling fra besøkende.

- Det har vært et kolossalt trøkk med besøkende her i sommer, men tilretteleggingen fungerer godt, mener Ivar Andersen i Uttakleiv grendelag

Erfaringen er fortsatt at turistene er flinke til å betale, mens det skorter mer på lojaliteten hos de lokale. Kanskje er utlendingene mer vant med å ha kontanter? Dette har vi løst ved å tilrettelegge for Vipps og nettbank, sier Andersen.

Han forteller at mange tar bilde av skiltet med betalingsinformasjon, så de kan betale når de kommer på nett;

- Ja, for vi venter fortsatt på bedre nett her ute. Noen få ekstra «dingser» på den masta der nede ved sjøen, så har vi 4G, smiler Andersen.

Også: Grendelaget har brukt flere hundre tusen på å tillrettelegge for at de som kommer til Uttakleiv skal trives

 

Kommunal «medskjøyt»

Grendelaget erfarte først at kjemitoalett ikke fungerte;

- Toalettet ble fort fullt, og ble også brukt til tømming fra bobiler. I år har vi hatt egen tømmestasjon for bobiler. Den moderne toalettbrakka har innlagt vann, og lys med strøm fra solcellepanel.

- Vi får støtte fra kommunen til vask og ettersyn. Men det går mye papir, så støtten blir mest en «medskjøyt», sier Andersen, som understreker at de har et godt samarbeid med kommunen.

Grendelaget er også glade for penger fra Miljøprisen i 2015, og fra Jenter i Juni, som ga overskuddet fra årets arrangement til tilrettelegging på Uttakleiv.

Nasjonal Turistvei-do?

Andersen understreker at også toalettbrakka kun er en midlertidig løsning. Rørene ligger oppå bakken, og toalettet er kun til sommerbruk.

- Men vi er lovet tilsvarende toalettløsning som på Haukland. Men det tar tid, sier Andersen, som avslutter med et lite hjertesukk:

- Er Lofoten egentlig klar for alle turistene?

Les også: Frykter at bildet av Lofoten som overfylt av turister og skitt og søppel skal feste seg

(Lp+): I helga måtte bygdefolket plukke bæsj ved grillhytta si